Hlavní obsah

Do školy jděte pěšky, auta nechte doma, vyzývají Pražské matky

Právo, Novinky, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampaň Pěšky do školy, kterou spolek Pražské matky startuje zkraje příštího týdne, upozorňuje na to, jak důležitý je pravidelný pohyb pro zdravý vývoj dětí a na nevýhody jejich každodenního dovážení do školského zařízení. Organizace zatím ví o 16 institucích, které se do kampaně zapojí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vinou řidičů/rodičů ráno před školami vznikají nepřehledné a pro děti velmi nebezpečné situace,“ upozornila Blanka Klimešová z Pražských matek.

Cesta pěšky podle ní přináší několik benefitů: vyšší bezpečí v okolí škol, jelikož ubydou všudypřítomné automobily, děti se naučí, jak se chovat v provozu, upevní si zdraví a sociální vazby.

Pražské matky jsou občanské sdružení usilující o zlepšení stavu životního prostředí, zajištění bezpečnosti dopravního provozu a podporu udržitelné mobility. Mimo jiné realizuje program Bezpečné cesty do školy.

Do školy jezdí až 40 procent pražských dětí, uvádí sdružení. Přitom pětina z nich bydlí podle Klimešové do jednoho kilometru od budovy. Děti označují za nebezpečná právě místa před školou, kde se před vyučováním hromadí auta. „Proto jsme vyzvali školy, ať poprosí rodiče a děti, aby chodili pěšky,“ vysvětlila Klimešová.

Například ZŠ Don Bosco v Bohnicích, kam dojíždějí děti ze středních Čech s logopedickými poruchami, pěší týden vyzkoušela již v červnu. Zájem rodičů ředitelku Danielu Špinkovou příjemně překvapil.

„Vymysleli jsme si příběh, dali jsme si za cíl zdolat 980 km do Turína, kde před 130 lety zemřel patron naší školy,“ vzpomínala.

Rodiče dostali plány, kudy se vydat, svá auta svědomitě odstavili na záchytném parkovišti. A učitelé počítali počet ušlých kilometrů. Nad plán jich byly tři stovky. Nyní ty, kdo se zapojí, čeká cesta do Paříže dlouhá 990 km.

Děti, které většinu svých cest absolvují autem, se nenaučí samostatně a bezpečně pohybovat po ulicích, vyhodnotit dopravní situace a případná nebezpečí.
Blanka Klimešová, Pražské matky

Tatínek Tomáš Hajzler z Prahy 12 chodí se svými dvěma dcerami pěšky do školy pravidelně. Anebo jezdí na kole, protože tak je to nejrychlejší.

„Máme to 2,5 km do kopce,“ hlásil. Na čas strávený s dětmi na cestě nedá dopustit. „Udržuji s nimi pouto,“ řekl.

Potřeba přirozeného pohybu

Děti každopádně potřebují přirozený pohyb. „Nejen sportovní kroužky, na které je rodiče přivezou a zase odvezou,” doplnila prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Jana Havrdová.

„Rodiče si málokdy uvědomují, že děti, které většinu svých cest absolvují autem, se nenaučí samostatně a bezpečně pohybovat po ulicích, vyhodnotit dopravní situace a případná nebezpečí. Pěšky do školy může být dobrý odrazový můstek pro efektivní dopravní výchovu a postupné osamostatnění dítěte,“ uzavřela Klimešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám