Hlavní obsah

První astronaut po 50 letech opustil výcvik v NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robb Kulin (34) k 31. srpnu sám dobrovolně opouští svůj výcvik astronauta amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v texaském Houstonu. Stalo se tak poprvé v uplynulých 50 letech a veřejnost neví proč.

Foto: AFP PHOTO / NASA, Profimedia.cz

Kandidáti na astronauty NASA. Snímek loni pořídil právě Robb Kulin (uprostřed).

Článek

Mluvčí NASA Brandi Deanová se omezila na oznámení, že se tak stalo z „osobních důvodů“, které úřad nemůže s ohledem na Kulinovo soukromí veřejně diskutovat. Odchází zhruba v polovině dvouletého výcvikového programu.

Jediným, kdo před Kulinem z výcviku odešel, se stal přesně před půlstoletím vědec Brian O’Leary, vybraný v roce 1967 jako odborník na povrch Marsu pro případný pilotovaný let NASA. Jenže rok nato program zrušili a O’Leary ztratil motivaci. Samotný vesmírný úřad letos oslavil 60 let existence. [celá zpráva]

NASA každý rok přijme jen 12 uchazečů

Fakt, že se dostal do výcviku, považoval Kulin za životní úspěch. NASA totiž ročně přijímá pouze 12 uchazečů, přičemž loni se jich hlásilo 18 300. Přišel z vysokého manažerského postu technologické společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Foto: Kiichiro Sato, ČTK/AP

Šéf Tesly Elon Musk

Snil o tom, že poletí ve vesmírném modulu projektovaném SpaceX společně s koncernem Boeing, na jehož návrhu se podílel.

Rodák z aljašského Anchorage začínal dobýváním ledu v Antarktidě a jako rybář. Později vystudoval strojírenské obory na univerzitách v americkém Denveru a v San Diegu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám