Hlavní obsah

Vědci oživili zmrzlé hlístice staré až 42 tisíc let. Začaly přijímat potravu

Nejstaršími žijícími organismy na Zemi jsou nyní dvě hlístice, které ruští vědci rozmrazili po desítkách tisíc let. Oba mnohobuněční parazité, kteří byli nalezeni v sibiřském permafrostu (trvale zmrzlá půda), jsou zřejmě samice a nyní se hýbou a přijímají potravu. Informoval o tom ve studii ruský Ústav pro fyzikálně-chemické a biologické otázky, o níž napsal list The Siberian Times.

Foto: Profimedia.cz

Hlístice. Ilustrační snímek

Článek

Hlístice vědci odebrali na dvou různých místech ruské Sibiře. Jednu z nich našli v roce 2002 ve veverčí noře pohřbené v permafrostu nedaleko řeky Kolyma ve střední části Sibiře. Parazit je zhruba 32 tisíc let starý. Druhá, starší hlístice (téměř 41 700 let) byla v roce 2015 nalezena nedaleko řeky Alazeja na severu regionu.

Vědci oba parazity „rozmrazovali“ po několik týdnů v Petriho misce s výživovým roztokem. „Je zřejmé, že hlístice mají nějaké adaptivní mechanismy, které mohou mít vědecký praktický význam pro příbuzné vědecké obory, jako je kryobiologie nebo astrobiologie,“ informovali experti.

Kryobiologie je nauka, která zkoumá účinky nízkých teplot na živé organismy.
Astrobiologie se zabývá původem, vývojem a budoucností života ve vesmíru.

Desítky tisíc let představují časový rekord, pokud jde o zmrazení a opětovné rozmrazení živého organismu. V roce 2000 se však americkým vědcům podařilo oživit 250 miliónů let starou bakterii, která byla nalezena v solném krystalu.

Vědci zkoumali celkem 300 prehistorických parazitů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám