Hlavní obsah

Bouře již zuří na celé rudé planetě, hlásí NASA

Washington

Bouře, která několik týdnů víří prach na Marsu, už nabyla celoplanetárních rozměrů. Minulou středu přitom bouře řádila jen zhruba na čtvrtině plochy rudé planety. Informoval o tom na webu americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Foto: NASA/JPL-Caltech/TAMU

Ilustrační sada snímků z pohledu sondy Opportunity ukazuje postupné zatemňování oblohy Marsu. Vpravo už je Slunce zcela zakryté prachovou bouří.

Článek

Nevlídné povětrnostní podmínky už před více než týdnem přiměly robotické vozítko NASA Opportunity, aby se přepnulo do úsporného režimu. [celá zpráva]

Od té doby stroj mlčí, mimo provoz jsou v něm všechny subsystémy kromě hodin, které jsou naprogramovány na probuzení počítače schopného prověřit stav energie. Pokud počítač zjistí, že baterie nejsou dostatečně nabité, vrátí se do spánkového režimu.

Vozítko Opportunity je energeticky závislé na slunečním záření, baterie se dobíjejí díky solárním panelům. Velké množství poletujícího prachu může panely zakrýt a dobíjení znemožnit.

Vozítko Curiosity by prach ohrozit neměl

O celoplanetárním rozsahu nynější prachové bouře svědčí měření a záběry pořízené dalším vozítkem NASA – Curiosity, které je na jiné straně Marsu než Opportunity.

Během minulého víkendu se množství prachu v atmosféře zvýšilo dvojnásobně a atmosférický závoj (nazývaný tau), který zakrývá Slunce nad Galeovým kráterem, kde je Curiosity, dosáhl osmého stupně. Je nejhustší od zahájení mise Curiosity.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Sada snímků od 31. května do 11. června z planetární sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ukazuje současnou obří prachovou bouři na Marsu. Jsou tam znázorněna i vozítka Opportunity a Curiosity.

Zatím poslední měření nad Opportunity ukázalo tau blízké jedenáctému stupni. To je stav, za něhož už není nejstarší aktivní rover NASA na rudé planetě schopen přesného měření.

Vozítko Curiosity by na rozdíl od Opportunity neměl prach vážněji ohrozit. Tento rover je totiž vybaven jadernými bateriemi a není na slunečním záření životně závislý – může pracovat ve dne v noci.

Písečné bouře nejsou na Marsu nijak výjimečnou událostí, nicméně v celoplanetárním rozsahu až tak časté nejsou. Poslední globální prachová bouře na Marsu podle NASA úřadovala v roce 2007, tedy pět let před přistáním Curiosity na povrchu této planety.

Reklama

Související články

NASA hodlá vyslat k průzkumu Marsu vrtulník

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) plánuje vyslat v roce 2020 na Mars kromě robotického vozítka poprvé i malou helikoptéru. Vrtulník se...

Výběr článků

Načítám