Hlavní obsah

Zemědělská univerzita dbá na bezpečí. Všem fakultám pořídila nové defibrilátory

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká zemědělská univerzita (ČZU), třetí největší vysoká škola v Praze, rozmístila na všechny své fakulty nové automatizované defibrilátory. Ke dvěma přístrojům na rektorátu a Katedře tělesné výchovy přibylo dalších sedm. Suchdolský areál tedy nově disponuje osmi přístroji, devátý je k dispozici na Institutu vzdělávání a poradenství v Malé Chuchli. Kromě budov fakult jsou defibrilátory i na kolejích. Cílem je zvýšit bezpečnost studentů i pedagogů.

Foto: ČZU

Defibrilátor na budově Fakulty tropického zemědělství

Článek

„Inicioval jsem tento projekt, protože existují-li způsoby, jak zvýšit pravděpodobnost záchrany ohroženého života, jsme povinni je zajistit,“ vysvětlil motivaci rektor ČZU Petr Sklenička s tím, že se po rozsáhlém areálu v pražském Suchdole denně pohybují tisíce lidí.

Záchranáři doporučují, aby přístroje byly rozmístěny ideálně ve dvouminutové doběhové vzdálenosti. V okolí areálu dle mapy provozované aplikací Záchranka navíc není příliš velké množství přístrojů k dispozici.

Defibrilátor je lékařský přístroj používaný k defibrilaci – zrušení fibrilace srdečních komor při takzvané kardiopulmonální resuscitaci. Zařízení je schopné elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce.
Foto: ČZU

Ilustrační foto

Inspirací pro rozšíření možností, jak pomoci v krizových situacích, se stal rovněž případ, při němž defibrilátor zachránil zaměstnanci univerzity život.

„Stalo se to asi před dvěma lety v tělocvičně. Jeden muž tu zkolaboval, deset minut jsme ho oživovali a použili defibrilátor, což mu pomohlo,“ popsal ředitel katedry tělesné výchovy a sportu Dušan Vavrla.

Instrukce pro zachránce

Takzvané automatizované externí defibrilátory (AED) jsou volně přístupné na vybraných místech, která jsou označena samolepkou. Nejčastěji se jedná o vrátnice fakult, na kolejích je k nalezení na recepci.

Použití je intuitivní, navíc zaměstnance ČZU v nejbližších týdnech čeká školení zaměřené na první pomoc, jehož součástí bude i postup, jak defibrilátor používat. Do budoucna vznikne také interaktivní mapka přístrojů v areálu.

„Díky akustické i vizuální signalizaci je použití opravdu jednoduché,“ potvrdil Petr Schejbal ze společnosti AZ-Medica Educa, která přístroje škole dodala.

Foto: ČZU

Petr Schejbal

Čidlo u elektrod kontroluje i hloubku masáže srdce a upozorní, pokud zachránce neprovádí masáž správně. V případě, že není možné srdce defibrilovat, přístroj situaci vyhodnotí a výboj nepošle.

„Zachránce se tak nemusí obávat, že by kolabujícímu člověku ublížil,“ uzavřela univerzita.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám