Hlavní obsah

Do přípravných tříd by opět mohly jít děti, které mají odklad kvůli věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do přípravných tříd základních škol by opět mohly chodit děti, které mají takzvaný odklad věkem - tedy dosáhnou věku šesti let od září do prosince daného školního roku. Sněmovna ve středu tuto poslaneckou změnu školského zákona podpořila. Odpůrcům z řad ANO, KSČM a ČSSD se novelu nepovedlo v prvním čtení zamítnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Část poslanců chystané vládní koalice se neztotožnila s odmítavým stanoviskem menšinové vlády ANO k předloze. Poslanci vládního hnutí alespoň zablokovali schválení novely, která do školského zákona doplňuje dvě slova, už v úvodním kole projednávání. Předlohou se tak bude zabývat školský výbor dolní komory.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO) zdůvodnil odmítavé stanovisko vlády tím, že vyzrálé a nadané pětileté děti mohou jít k předčasnému zápisu do první třídy. Přípravné třídy slouží podle ministerstva dětem, které přes svůj věk nejsou na školní docházku připraveny.

O tom, že tato vláda v demisi přípravné třídy pro pětileté děti odmítá, již Novinky informovaly. [celá zpráva]

Diskriminace kvůli datu narození?

Školský zákon umožňuje od loňského září přijímat do přípravných tříd jen děti s povoleným odkladem povinné školní docházky. Děti, které by měly takzvaný odklad věkem, opomíjí. Tyto děti mají možnost buď zůstat v mateřské škole, nebo nastoupit předčasně do první třídy základní školy.

Podle tvůrců novely z řad KDU-ČSL, Pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN ani jedno řešení není pro tyto děti dobré. Podle lidovce Jana Čižinského je až čtvrtina šestiletých dětí kvůli datu narození diskriminována.

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Do přípravných tříd by podle novely mohli rodiče znovu hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení. Úprava může být podle autorů novely klíčová i pro splnění zákonného požadavku na alespoň deset dětí v přípravné třídě.

Reklama

Související články

Do škol nastoupí leckde méně prvňáčků

V některých velkých středočeských městech už se konaly zápisy do prvních tříd. Ukázalo se, že dětí tam nastoupí o něco méně než v předchozích letech. Přesto se...

Výběr článků

Načítám