Hlavní obsah

Čína vypustila umělou družici pro spojení s chystanou lunární misí

– Peking • Aktualizováno

Čína v pondělí vypustila do vesmíru orbitální sondu, která má sloužit jako komunikační linka mezi Zemí a plánovanou lunární misí, jež bude zkoumat odvrácenou stranu Měsíce. Oznámila to státní tisková agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vypustila umělou družici pro spojení s chystanou lunární misí Video: Reuters

 
Článek

Podle čínského vesmírného úřadu družici vynesla na oběžnou dráhu raketa Dlouhý pochod 4C v 5:28 místního času (23:28 SELČ) z kosmodromu Si-čchang na jihozápadě země.

„Je to stěžejní krok v realizaci čínského plánu stát se prvním státem, jehož zařízení přistane na odvrácené straně Měsíce a prozkoumá ji. Satelit známý jako Queqiao nebo Magpie Bridge bude na oběžné dráze asi 455 000 km nad Zemí. Bude zde pracovat jako první taková komunikační družice na světě,” uvedl manažer projektu Čang Li-chua.

Čína by ráda dohnala Rusko a Spojené státy a do roku 2030 se stala vesmírnou mocností.

Příští rok plánuje zahájit výstavbu vlastní vesmírné stanice, uvedla agentura Reuters, která by měla sloužit od příštího desetiletí. V centru pozornosti však zůstává Měsíc, kam vyslala už několik song Čchang-e, první v roce 2007. Čchang-e 3 dopravil v prosinci 2013 na Měsíc robotické vozidlo Nefritový králík.

Letos má odstartovat sonda Čchang-e 4, která otestuje zejména podmínky pro hladké přistání, a již příští rok by měla na Měsíci přistát i Čchang-e 5, která by se pak měla vrátit se vzorky měsíční horniny.

Původně měla letět už loni, ale kvůli problémům s nosnou raketou byl start odložen. Půjde o první návratovou misi na měsíc od roku 1976, kdy se vrátila sovětská Luna 24.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám