Hlavní obsah

Studie spojila nádory mozku s mobily. Přišel poprask i kritika

Právo, mcm

Výskyt agresivních a často smrtících nádorů Glioblastoma multiforme (GBM) se v posledních dvaceti letech v Británii zdvojnásobil. Autoři studie v časopise Journal of Public Health and Environment to spojili s rostoucím využíváním mobilů. Zvedli tím ostrou vlnu kritiky z odborných zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci pracující pod hlavičkou Zdravotní iniciativy lékařů pro radiaci a životní prostředí (PHIRE) analyzovali podle deníku The Daily Telegraph během posledních 21 let celkem 79 241 zhoubných mozkových nádorů. Zjistili, že v Anglii stoupl výskyt GBM z 1250 případů v roce 1995 na téměř tři tisíce v roce 2015, tedy více než dvojnásobně.

Za příčiny růstu označil vedoucí studie Alasdair Philips hlavně zintenzivňující se používání mobilů a jiných bezdrátových telefonů, ale i vyšší vystavení těla radiaci kvůli častému rentgenování a CT skenování, jakož i účinky odpadu z atomových bomb v atmosféře.

Studie prý jen spekuluje

PHIRE tvrdí, že růst GBM byl dosud „maskován“ klesajícím výskytem jiných mozkových nádorů. Kevin McConway z britské Open University připustil, že „jiné studie v jiných částech světa zjistily podobný růst“, připomněl ale, že autoři nynější studie „nezkoumali žádná nová data, co se týká možné příčiny růstu GBM“.

„Tato studie nezkoumá ani neodhaluje příčiny tohoto růstu, jen spekuluje o možných příčinách, jako jsou vlny vyzařované mobily. Chybějí důkazy o souvislosti mezi mobilními telefony a mozkovými nádory,“ smetl celou studii Andrew Sharrocks, profesor z Manchesterské univerzity. Kritičtí byli i další britští akademici.

Anketa

Škodí podle vás mobilní telefony zdraví?
Ano, věřím tomu
88,2 %
Možná ano, ale mám pochyby
6,8 %
Ne, nejsou důkazy
4 %
Je mi to jedno
1 %
Celkem hlasovalo 909 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám