Hlavní obsah

V Austrálii uhynul nejstarší pavouk, bylo mu 43 let. Zabila ho vosa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Nejstarší známý pavouk na světě uhynul v Austrálii v úctyhodném věku 43 let. V pondělí to s odvoláním na tamní vědce oznámila agentura AFP. Zajímavostí je, že tento sklípkan podle australských odborníků nepošel stářím, ale kvůli bodnutí od vosy. Předchozí nejstarší známý pavouk se dožil „jen” 28 let.

Foto: Curtin University

Pavouk Gaius villosus se dožil rekordních 43 let.

Článek

Pavouk z podřádu sklípkanů, latinsky zvaný Gaius villosus, daleko překonal předchozí rekord. Ten držela 28letá mexická tarantule, alespoň podle studie publikované v časopise Pacific Conservation Biology Journal.

Sklípkan zvaný „číslo 16” umožnil vědcům, aby se dozvěděli více o chování pavouka, který se vyskytuje po celé Austrálii, a to včetně soukromých zahrad.

„Podle našeho názoru je to nejstarší exemplář pavouka, který byl sledován. Jeho dlouhá historie nám dovolila dozvědět se více o chování těchto pavouků a populační dynamice,” řekla výzkumnice Leanda Masonová z univerzity v Curtinu na západě Austrálie.

Sklípkani obvykle žijí méně než 20 let

„Číslo 16” bylo objeveno v roce 1974, kdy australská specialistka na pavouky Barbara Yorková Mainová, které je nyní 88 let, začala s výzkumem sklípkanů v regionu Wheatbelt na západě země.

„Díky Barbařině rozsáhlému výzkumu jsme dokázali zjistit, že dlouhověkost sklípkanů je dána jejich biologickým cyklem a zejména způsobem, jakým žijí v buši, jejich usedlou povahou a jejich metabolismem,” dodala Masonová.

Zmíněný pavouk byl zkoumán v přirozeném prostředí. Samičky sklípkanů tráví většinu svého života ve stejné noře a v její blízkosti. Vědci toto místo označili a pravidelně pozorovali.

Výzkum také umožnil lépe pochopit, jak člověk tyto druhy ohrožuje, včetně globálního oteplování a odlesňování.

Sklípkani obvykle žijí pět až 20 let. Pro lidi nepředstavují velkou hrozbu, jejich kousnutí ale může být bolestivé.

Reklama

Související články

V Česku byl objeven nový druh pavouka

V České republice byl objeven nový druh pavouka. Takzvaná šestiočka vidlozubá z čeledi šestiočkovitých se vyskytuje v řídkých doubravách v teplých oblastech...

Výběr článků

Načítám