Hlavní obsah

V Peru vykopali kostry tří lidí staré 1300 let, může to objasnit život staré civilizace

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peruánští archeologové nedávno objevili lidské pozůstatky ze dvou pohřebních míst, jejichž stáří odhadují na 1300 let. Nález zahrnuje kosti dvou dospělých a dítěte. Ostatky podle vědců pocházejí z poslední fáze původního obyvatelstva, předincké civilizace Lima, na kterou to může vrhnout nové světlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vykopané kostry v Peru pocházejí z roku 700 až 800 našeho letopočtuVideo: Reuters

 
Článek

Objev byl učiněn v lokalitě El Rosal, která je součástí archeologického komplexu Maranga v peruánském hlavním městě Limě.

„Náš objev sestává ze dvou pohřebních míst, která zahrnují tři jednotlivce, jeden z nich je dospělý, který je otočen čelem dolů a je doprovázen dítětem. Druhý dospělý je starší, je vsedě. Jsou z období let 700 až 800 našeho letopočtu, jsou tedy staré přibližně 1300 let, pocházejí z kultury jménem Lima,“ popsala pro agenturu Reuters archeoložka Karina Venegasová, která na výzkumu pracovala.

Doplnila, že takové nálezy by měly vést k novým informacím o tom, jak tehdejší lidé žili, co jedli a jakými nemocemi trpěli.

Střídání civilizací

Jméno kultury Lima odpovídá jménu současného hlavního města Limy, které bylo založeno španělskými dobyvateli v 16. století jako „Město králů“.

Sama civilizace Lima se ve své době poměrně překrývala s okolními kulturami Paracas či Nasca, ještě o něco dřív v oblasti dominovala kultura Chavín. Od 9. století je pak vystřídala slavná říše Inků.

Území Jižní a Střední Ameriky toho nabízí více - například letošní nález rozlehlé sítě mayských měst lze označit takřka za archeologický objev století. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám