Hlavní obsah

Vláda odmítá přípravné třídy pro pětileté děti

Právo, Novinky, ČTK, zr, fš

Vláda podle očekávání ve Sněmovně nepodpoří navrhované rozšíření okruhu dětí, které mohou navštěvovat přípravné třídy základních škol. Skupina poslanců KDU-ČSL, Pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN chce, aby školy opět mohly přijímat do těchto tříd také mladší děti, které mají takzvaný odklad věkem. Jde tedy o pětileté děti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vicepremiér v demisi Richard Brabec (ANO) novinářům řekl, že změna by mohla způsobit zmatky v nedávno zavedeném systému.

„Přípravné třídy se mají zaměřit především na vyrovnávání vývoje dítěte s ohledem na jeho školní nezralost v době, kdy by již mělo plnit povinnou školní docházku. Pedagogové v přípravných třídách by se tak měli věnovat výhradně těmto dětem a žádným jiným," uvedlo ministerstvo školství v připomínce, na jejímž základě vládní legislativci zpracovali předběžné záporné stanovisko pro jednání kabinetu.

Předchozí školská novela umožňuje od loňského září přijímat do přípravných tříd jen děti s povoleným odkladem povinné školní docházky, uvádí důvodová zpráva poslanecké novely.

Pětileté děti, které by měly takzvaný odklad věkem, opomíjí. Tyto děti mají možnost buď zůstat v mateřské škole, nebo nastoupit předčasně do první třídy základní školy, napsali autoři předlohy.

Nevládní předkladatelé tvrdí, že ani jedno řešení není pro děti dobré. „Mateřská škola už pro ně není motivační. Na základní škole tyto děti zase mohou mít problémy se zvládáním výuky,“ uvedli autoři.

Navrhli proto vrátit stav před předchozí novelu. Do přípravných tříd by rodiče mohli hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení.

Příliš časté odklady

Novinky již informovaly, že od začátku dubna probíhají zápisy do prvních tříd ZŠ. Tento měsíc se konají druhým rokem, dříve byly vždy od poloviny ledna do poloviny února.

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Od posunutí na pozdější termín si MŠMT slibovalo úbytek žádostí o odklad, loni jich ale naopak mírně přibylo. Jejich podíl se pohybuje každoročně kolem pětiny. Odborníci dlouhodobě upozorňují, že odklad má v ČR zbytečně moc dětí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám