Hlavní obsah

Státní maturity začínají už příští týden. Zahájí je sloh z češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jarní termín státních maturit začne opět slohovou prací z češtiny, maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69 318 středoškoláků, což je zhruba o 500 méně než loni. Oznámil to Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a státní maturity organizuje.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro všechny maturanty je povinná zkouška z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si mohou zvolit mezi matematikou a cizím jazykem.

Tomu dávají přednost více než tři čtvrtiny středoškoláků. Dominuje angličtina, kterou si jich vybralo 49 882. Je to o tři procenta více než loni. Zájem o druhý nejžádanější jazyk, němčinu, se nadále zmenšuje, letos z něj bude maturovat 1813 žáků.

Matematika bude brzy povinná, zájem o ni ale klesá

Zmenšil se také počet studentů, kteří se rozhodli pro matematiku, na níž každoročně ztroskotá nejvíce studentů. Od roku 2021 má být přitom povinná na gymnáziích a o rok později na většině ostatních maturitních oborů.

Letos ji zvolilo 23,4 procenta z nich, tedy o 2,3 procenta méně než loni. Před třemi lety z ní maturovalo zhruba 30 procent středoškoláků. Výsledky z ní nebývají nejlepší, u podzimního opravného termínu byly kupříkladu dokonce hodně špatné a většina studentů to nezvládla. [celá zpráva]

Sporné centrální hodnocení slohů

Písemná práce z češtiny se letos znovu bude hodnotit centrálně. Loni se tímto způsobem známkovala po tříleté pauze, kdy to dělali učitelé na školách. Podle ministerstva školství je centrální hodnocení více objektivní.

Kantoři i studenti k němu ale mají řadu výhrad. Kritizují zejména posuzování slohových útvarů. Zhruba 800 maturantů se proto loni proti své známce ze slohu odvolalo. Jak Novinky tehdy informovaly, středoškoláci sdružení v České středoškolské unii (ČSU) kvůli tomu i napsali oficiální dopis šéfovi Cermatu Jiřímu Zíkovi. [celá zpráva]

Výtka zaznívala i proti příliš velkému počtu zadání, ze kterých si maturanti při písemce z češtiny mohli vybrat. Seznam deseti možností proto ministerstvo letos omezilo na šest.

Maturitní vysvědčení nejpozději 12. června

Po slohové práci z češtiny budou mít maturanti podobně jako loni tři týdny na přípravu na další zkoušky. Didaktický test z matematiky a písemná práce z angličtiny nebo ruštiny se budou psát ve středu 2. května. Následující den budou na programu písemné práce z francouzštiny, němčiny a ze španělštiny s didaktickými testy z češtiny a ruštiny, 4. května pak didaktické testy z ostatních cizích jazyků.

Společná část maturit skončí ve středu 9. května nepovinným testem z Matematiky+, který je obtížnější verzí zkoušky a k němuž přihlížejí některé vysoké školy. Letos ji bude dělat 2369 studentů, proti loňsku jich dvě stovky přibyly.

Výsledky testů se ředitelé škol dozvědí v úterý 15. května, nejpozději další den by je měli sdělit maturantům. Výsledky písemných prací zpřístupní Cermat ředitelům později, ale vždy alespoň jeden den před konáním ústní zkoušky daného žáka.

Termíny ústních zkoušek státní a profilové části maturit musí ředitel školy sdělit Cermatu do 30. dubna, mohou se konat od 16. května do 8. června.

Maturitní vysvědčení by všichni úspěšní maturanti měli dostat nejpozději 12. června. Celkové výsledky maturit budou podle mluvčího Cermatu k dispozici zřejmě od druhé poloviny května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám