Hlavní obsah

Na skotském ostrově Skye našli 170 miliónů let staré dinosauří stopy

Novinky,

Vědcům z Edinburské univerzity se poštěstilo učinit vzácný objev. Na skotském ostrově Skype totiž objevili desítky dinosauřích stop, které pocházejí z druhohorního období před zhruba 170 milióny lety. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stopy dinosaurů jsou z období Jury před asi 170 milióny letyVideo: Reuters

 
Článek

„Nový objev nabízí další podstatný vhled do období střední Jury,“ uvedli vědci. Jura je geologická perioda patřící do éry druhohor. Její začátek se datuje přibližně před 200 milióny lety, konec před 145 milióny. Období charakterizuje druhá největší transgrese moře – pokrývalo až 80 procent dnešní známé pevniny.

„Čím více ostrov Skye zkoumáme, tím více stop dinosaurů nacházíme,“ poznamenal podle agentury Reuters paleontolog Steve Brusatte z Edinburské univerzity.

Není mnoho takových nalezišť

Nález je celosvětově významný, neboť se jedná o vzácné důkazy o životě veleještěrů z doby střední Jury, ze které se na celém světě identifikovalo jen několik málo plodných nalezišť, jak škola připomněla na svém webu. Ostrovní území spadající pod Velkou Británii budou nadále zkoumat.

Dinosauřích objevů a zjištění se světovým vědcům podařilo i jen v posledních měsících učinit více.

V prosinci odborníci objevili vskutku neobvyklého pravěkého tvora. Dle agentury AP měl zobák jako kachna, zuby jako krokodýl, labutí krk, nebezpečné drápy a ploutve jako tučňák. Byl prvním objeveným dvounohým dinosauřím masožravcem, který měl prokazatelné plavecké schopnosti. Z jeho kostry dále vyplynulo, že měl jen asi 45 centimetrů na výšku a žil před 75 milióny lety. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Klíšťata z jantaru sála krev dinosaurům

V úlomku jantaru, zkamenělé pryskyřice jehličnatých stromů, vědci našli pozůstatky krev sajícího komára. A z dědičné hmoty (deoxyribonukleové kyseliny, DNA)...

Výběr článků

Načítám