Hlavní obsah

V Česku se zbytečně prosvítí dvě miliardy korun ročně, ministerstva mají řešit světelný smog

– Praha

Světelné znečištění negativně ovlivňuje život lidí i přírodu, zhoršuje podmínky pro pozorování vesmíru, navíc je nehospodárné. Podle odhadů se v Česku zbytečně prosvítí dvě miliardy korun ročně. Vláda proto ve středu 21. března schválila 14 konkrétních úkolů, které mají světelný smog v ČR omezit, včetně termínů jejich plnění. Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí, které materiál předložilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Světelné znečištění je fenoménem dnešní doby. O tom, že v ČR téma po schůzce s odborníky z České astronomické společnosti začátkem minulého roku více pootevřel ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), již Novinky informovaly. [celá zpráva]

Na noční obloze nejsou vidět hvězdy, města a ulice jsou zbytečně nepřetržitě osvíceny, zvířata jsou zmatena, lidé trpí spánkovými poruchami a hrozí jim civilizační choroby.

„Nově by se například technické parametry správného osvětlování měly zahrnovat do dotačních titulů na výměnu veřejného osvětlení. Bude nutné zabývat se světelnou zátěží způsobenou dopravní infrastrukturou nebo zvýšit povědomí o škodlivém vlivu modré složky světla na naše zdraví," uvedl v aktuální tiskové zprávě ministr Brabec, nyní jako celá vláda v demisi.

Svítí se v nevhodnou dobu a špatným směrem

Světelné znečištění pochází ze tří zdrojů. Zaprvé se svítí zbytečně moc i v čase, kdy lidé spí. Druhou příčinou jsou lampy s nevhodným směrem světelného záření, které se rozlévá k nebi, do volné krajiny nebo do oken spících. Třetím faktorem je fakt, že lidé používají světlo s nevhodným zabarvením a intenzitou v nevhodnou dobu.

„Zjednodušeně řečeno si ničíme zdraví užíváním telefonů a počítačů vyzařujících modrou složku světla v nočních hodinách,” konstatoval resort.

Důsledkem takzvaného světelného smogu je, že na noční obloze nejsou vidět hvězdy, města a ulice jsou zbytečně nepřetržitě osvíceny, zvířata jsou zmatena, lidé trpí spánkovými poruchami a hrozí jim častěji civilizační choroby.

Návod pro obce

Jak se má situace řešit? Ministerstvo vnitra má pro obce vypracovat metodiku, pomocí níž by mohly světelné znečištění na svém území posuzovat jako přestupek rušení nočního klidu s možností udělit pokutu až 10 tisíc korun.

Ministerstvo zdravotnictví má zase za úkol připravit informační kampaň, v níž se zaměří na škodlivost modré složky světla na lidské zdraví, zejména na biorytmy. Lidé by se tak například měli dozvědět, že na svých přístrojích mohou zapnout funkci nočního režimu, který toto světlo tlumí.

Nově stavěné budovy by pak měly splňovat parametry pro šetrné osvětlení. Ministerstvo dopravy do konce roku zmapuje, jak osvětlené dálniční křižovatky, železniční tratě nebo seřaďovací nádraží způsobují světelné znečištění, dohlédne i na nové železniční uzly nebo výměnu osvětlení na křižovatkách.

Obce a města často používají nevhodná, příliš silná, ale přitom málo účinná světla.

„Zbytečně tak podle odhadů prosvítíme až dvě miliardy korun ročně. Řešením by byla výměna starých lamp za nové,” zmínilo ministerstvo životního prostředí další úkol.

Nové moderní lampy dokážou nejen svítit dolů, mít správnou teplotu světla, ale také zhasínat, když v prostoru není pohyb. Ministerstva životního prostředí a průmyslu proto připraví pro obce cílené dotační programy na výměnu osvětlení.

Reklama

Související články

Plasty v mořích hrozí planetární krizí

Lidstvo zamořilo oceány umělohmotnými odpadky do takové míry, že už tam ohrožují samotný život. „Jde o planetární krizi,“ varovala minulý měsíc Lisa...

Výběr článků

Načítám