Hlavní obsah

Ministerstvo práce zapsalo již 550 dětských skupin

Novinky,

Zájem o dětské skupiny se zvyšuje, ministerstvo práce tak před pár dny zaevidovalo dětskou skupinu s pořadovým číslem 550. Kromě dětských skupin pro veřejnost přibývá i těch firemních, které fungují jako zaměstnanecký benefit. I orgány státní správy danou službu svým zaměstnancům nabízejí stále častěji, naposledy přibyla dětská skupina na ministerstvu životního prostředí. Kromě toho mají mít od roku 2020 školky povinnost přijímat i dvouleté děti, což zkusila zatím neúspěšně zvrátit ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová a ministr školství Robert Plaga

Článek

„Těší mě, že je mezi rodiči a poskytovateli o dětské skupiny velký zájem. Dětské skupiny považuji za jeden z důležitých předpokladů, abychom umožnili maminkám co nejdřívější návrat do zaměstnání,“ uvedla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

Od jednoho roku věku do povinné školní docházky

Dětské skupiny mají nabízet flexibilní formu péče o předškolní děti a přizpůsobovat se individuálním potřebám dítěte. Jde o legislativně zakotvenou službu určenou dětem od jednoho roku do zahájení povinné školní docházky.

K 22. únoru evidovaných 550 dětských skupin nabízí celkem 7000 míst pro předškolní děti.

Rodičům i zájemcům o poskytování péče je k dispozici evidence dětských skupin, která umožňuje online registraci těch nových. Zároveň mohou využít poradenství metodiček projektu Podpora implementace dětských skupin ve všech krajích ČR. Metodičky pomohou s nejasnostmi v začátcích provozování služby, zkušenějším poskytovatelům nabídnou speciální semináře a vzdělávací akce.

Na první polovinu roku 2018 jsou naplánovány vzdělávací cykly ve všech krajských městech. „Poskytovatelé se mohou těšit na témata z oblasti psychologie, výchovy a péče o nejmenší děti, dále nebudou chybět požadavky hygieny, požárních předpisů či otázky finančního plánování,“ doplnila ministryně.

Podrobnosti k přihlašování jsou k dispozici například na webu projektu.

V souvislosti s problematikou péče o předškoláky je třeba připomenout i návrh ODS z pera jejího poslance a šéfa školského výboru Václava Klause ml. na zrušení povinného roku školky pro pětileté děti, rovněž zrušení povinného přijímání těch dvouletých od roku 2020. Normu nicméně vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) ve středu odmítla. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám