Hlavní obsah

V Kambodži objevili nové hnízdo s téměř vyhynulým druhem želvy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodovědci objevili v Kambodži na jihovýchodě Asie hnízdo s šestnácti vajíčky, které snesla želva Batagur affinis. Říká se jí také želva královská, protože její vajíčka byla v minulosti vyhrazená speciálně pro královský dvůr. Jde o první letošní objev tohoto kriticky ohroženého druhu. V pondělí o tom informovala ochranářská organizace Wildlife Conservation Society (WCS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hnízdo s vzácnými želvami v KambodžiVideo: Reuters

 
Článek

Želvu, která je zoologům známá pod latinským označením Batagur affinis, objevili v jihozápadní provincii Koh Kong vesničané spolu s ochránci přírody.

„Právě jsme našli vejce želvy královské,“ potvrdil v pondělí agentuře Reuters Hen Lu, pracovník WCS i ministerstva zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Batagur affinis

„Královská želva“ (oficiální české jméno nemá – pozn. red.) je jednou z 25 nejohroženějších suchozemských i sladkovodních želv na světě. Během posledních dvou let byla v Kambodži nalezena jen tři taková hnízda s vejci,” uvedla WCS.

Do roku 2000 měla vyhynout

Hnízdo zůstává na svém místě a je podle agentury Reuters pečlivě střežené, dokud se mláďata nevylíhnou.

Populace druhu jsou dle vyjádření WCS „těžce vyčerpané“, především kvůli tomu, že je želva lovena pro své maso a velká vejce. Svoji daň si nese i ničení jejího přirozeného území, zejména odlesňováním. Dokonce se dříve očekávalo, že do roku 2000 zcela vyhyne.

Vláda v Kambodži se snaží živočicha zachránit. Ve spolupráci s Wildlife Conservation Society uchránila od roku 2001 již několik stovek vajíček. Nicméně ještě před dvěma roky podle agentury AP platilo, že ve volné přírodě je v Kambodži pouhých 10 známých kusů Batagur affinis. Želva se vyskytuje také v Indonésii a Malajsii. Tam ji hrozí podobný osud.

Co se týká dalších ohrožených zvířat, ještě hůře je na tom nosorožec tuponosý severní. Na světě zbývají už jen poslední tři jedinci. Pokud se jejich záchrana, na které se významně podílejí čeští odborníci, nezdaří, druh zanikne. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Máme tak rádi přírodu, až jí to škodí

Každoročně jsou z divoké přírody odebrány milióny živočichů a rostlin, aby byly prodány jako naše potrava, domácí mazlíčci, výzdoba domova, surovina, lék nebo...

Robustnější potrava zvětšila dravcům zobáky

Až dosud vše nasvědčovalo tomu, že invazní nepůvodní druhy, jinak řečeno vetřelci, v naprosté většině neznají nic jiného než vítězství. Dokážou mimořádně...

Výběr článků

Načítám