Hlavní obsah

Všeň chce udržet nevšední výukový styl obecní základky i po odchodu ředitele

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Všeň u Turnova se doposud může chlubit jedinečnou základní a mateřskou školou. Úroveň vysoko nad standardem běžné základky vtiskl venkovské škole čtyřčlenný tým kantorů vedený ředitelem Milanem Fricem. Ten ale kvůli neshodám se zřizovatelem obcí Všeň školu začátkem února odešel. Výpověď podala i většina učitelů. Škole hrozí ztráta léta budované výjimečnosti. Obec odmítla mladému řediteli zvýšit plat a škole vytýká nedostatky v administrativě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Škola měla před příchodem ředitele Frice nějakých šest dětí. Nyní jich tam chodí osmdesát, což je u vesnických základek rarita. Jde o učitele, který vejde do místnosti plné rozjívených dětí, a vzápětí je klid. Podobnými spolupracovníky se oklopil,“ tvrdí předsedkyně všeňské školské rady Miroslava Huberová.

Učitelkám končí výpovědní lhůta o tři měsíce později. „Hledáme cestu, jak ji prodloužit,“ upřesnila Huberová. Účetnictví má údajně škola v pořádku.

Starosta: S osobou ředitele škola nestojí ani nepadá

Základka postavená na přirozené tvořivosti žáků dosáhla v regionu nebývalého věhlasu. Rodičům není zatěžko do Všeně svážet děti z okruhu více než třiceti kilometrů. Obec odhodlaná školu v současné přitažlivé podobě udržet vyhlásila na uvolněné místo ředitele konkurz.

„Škola funguje tři sta let a bude fungovat dál. Osobou ředitele škola nestojí ani nepadá,“ prohlásil starosta Všeně Radim Janeček (nezávislý).

Obci se místo Frice podařilo získat novou učitelku. „Ta v plném rozsahu akceptuje stávající styl výuky. Tím je zajištěna plná návaznost na předchozí styl pana Frice,“ ujišťuje Janeček.

Vyplatí se dále rodičům dojíždět?

Odchodem většiny pedagogického sboru může škola pozbýt na přitažlivosti. Rodiče začínají přemýšlet nad alternativním způsobem výuky.

„Rodičům, jejichž výborná komunita kolem školy funguje, by se potom nevyplatilo vozit děti do Všeně, když mají blíž běžné základky,“ předjímá Huberová. Rodiče v krajním případě uvažují o možnosti přejít na společné domácí vzdělávání po vzoru všeňské školy.

Chyby ředitele v ekonomickém chodu školy

Ředitel Fric, na poli pedagogiky uznávaný kantor, měl udělat v oblasti ekonomiky školácké chyby. „Od roku 2015 nedoložil zákonem určený rozpis příspěvků od zřizovatele. Obec musela vrátit i čtvrtmiliónovou dotaci, což bude vymáhat po škole, potažmo řediteli,“ argumentují všeňští radní. Obec školu ročně dotovala 600 tisíci korunami. „Na co byly použity, jsme několikrát marně urgovali,“ potvrdila účetní všeňské radnice Alena Cíferská.

Ředitel Fric, jenž se marně pokoušel školu rozšířit, se nechtěl vyjadřovat. „Cílem bylo školu rozšířit na stovku žáků, jelikož rodiče tam stále hlásili další děti. Nedoložené příspěvky školy od obce vyřídím se zřizovatelem,“ reagoval Fric, hodlající údajně rozjet vlastní školský projekt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám