Hlavní obsah

SpaceX vypustí Falcon Heavy – nejsilnější raketu na světě

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti i fanoušci dobývání vesmíru se dočkali. Šestého února odstartuje z floridského Kennedyho vesmírného střediska ke zkušebnímu letu raketa Falcon Heavy společnosti Space X, nejsilnější nosná raketa na světě. Tou je dosud Delta Heavy firmy United Launch Alliance. Start oznámil miliardář Elon Musk, majitel společnosti SpaceX.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Falcon Heavy se již připravuje na start.

Článek

Raketa je připravena na odpalovacím komplexu 39A, odkud startovaly historicky nejsilnější rakety Saturn V s posádkami na Měsíc v rámci programu Apollo (1969–72) a také raketoplány.

Falcon Heavy má být schopna vynést 54 tun nákladu nebo současně tři družice – dvakrát víc než Delta Heavy a za třetinovou cenu 90 miliónů dolarů (přes 1,8 mld. Kč). Úspory skýtají znovupoužitelné stupně raket.

Síla motorů prvního stupně odpovídá zhruba tahu 18 obřích letadel Boeing 747, uvádí na webu společnost SpaceX. Už má i první zákazníky k vynesení družic: komunikační firmy z Velké Británie, Saúdské Arábie a USA a také americké letectvo.

Foto: Stringer, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk na tiskové konferenci v Austrálii

Miliardář Musk nechá pro únorový test umístit na palubu jako zkušební náklad svůj červený kabriolet Tesla za sto tisíc dolarů (přes dva mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám