Hlavní obsah

Oblohu rozzářil superúplněk

Novinky,

V noci z neděle na pondělí mohli lidé na noční obloze pozorovat takzvaný superúplněk, který nastává, když je Měsíc blízko k Zemi. I v Česku byl viditelný, i když podmínky pro pozorování nebyly ve srovnání s jinými místy na Zemi nejlepší. Další možnost budou mít lidé v lednu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Superměsíc na obloze nedaleko madridského vězeníVideo: Reuters

 
Článek

„Superúplňkem označujeme úplněk, který je na naší obloze úhlově větší než obvykle. To nastává v případě, kdy se fáze úplňku zároveň sejde s polohou Měsíce nejblíže k Zemi na jeho eliptické dráze kolem naší planety. To se stalo nyní v prosinci, kdy měsíční úplněk nastal 3. prosince a hned 4. prosince byl Měsíc nejblíže k Zemi,“ popsal Novinkám úkaz Pavel Suchan, tiskový mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Úkaz byl viditelný i v České republice, ale příhodnější podmínky pro pozorování měli jinde ve světě.

Agentura Reuters publikovala například působivé záběry úkazu ze Španělska z Madridu nebo zajímavé záběry z pondělního rána z indonéského ostrova Bali, kde Měsíc rozzářil nebe nad doutnající sopkou Mount Agung.

Ta od minulého týdne vypouští popel z kráteru, a i když se zdá, že se v posledních dnech uklidnila, místní úřady varují, že je stále ještě možné, že dojde k erupci. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Měsíc rozzářil oblohu nad BaliVideo: Reuters

„V době superúplňku Měsíc skutečně na Zemi svítí více než při běžném úplňku, protože je zkrátka v tu dobu ‚větším zrcadlem' než jindy,“ uvedl Suchan, podle nějž se však nejednalo o rekordní superúplněk. „Lepší nastane hned v lednu 2018,” dodal.

Nyní byl Měsíc od Země vzdálený 357 492 kilometrů. Začátkem příštího roku nastane superúplněk hned dvakrát – 2. ledna bude Měsíc od Země vzdálený 356 846 kilometrů, 31. ledna 360 199 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám