Hlavní obsah

Japonci objevili pod povrchem Měsíce dlouhý tunel, místo pro potenciální základnu

Tokio

Japonská vesmírná agentura (JAXA) odhalila na Měsíci obrovskou jeskyni v podobě padesátikilometrového tunelu. Podle expertů by v budoucnu mohla sloužit jako základna pro astronauty. Poskytla by jim ochranu před radiací či před extrémními výkyvy teplot a asteroidy. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: AFP PHOTO / Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), Profimedia.cz

Ilustrace dlouhé tunelovité jeskyně pod povrchem Měsíce, kterou vesmírná agentura JAXA zveřejnila.

Článek

Data, která shromáždila japonská lunární sonda SELENE, potvrdila existenci 50 kilometrů dlouhé a 100 metrů široké jeskyně. Vědci Japonské vesmírné agentury jsou přesvědčeni, že dutina vznikla vulkanickou činností na Měsíci zhruba před 3,5 miliardami lety.

Podle JAXA se u nového objevu jedná o takzvaný lávový tunel, tedy podpovrchový útvar vytvořený ztuhlou lávou. Lávový tunel vzniká v případech, kdy u lávového kanálu došlo ke vzniku stropu a následnému vyprázdnění kanálu po ukončení přívodu lávy.

Podobné tunely jsou i na Zemi

Tyto tunely se nacházejí v mnoha sopečných oblastech na Zemi, například na Islandu, na Havaji, na Sicílii či na souostroví Galapágy.

Experti JAXA, společně se svými americkými kolegy, odhalili tunel v oblasti zvané Mariovy hory (Marius Hills) na přivrácené straně Měsíce. Vědci existenci lávového tunelu pod povrchem Měsíce v této oblasti předpokládali, doposud ale neměli hypotézu potvrzenou.

„Vnitřek jeskyně jsme neviděli. Doufáme, že další průzkum nám poskytne více podrobností,” uvedla JAXA.

Foto: Právo

Úplněk Měsíce s čepicí z polostínu Země. Úkaz, k němuž dojde z pátku na sobotu v 1:45 hodin.

Japonci jeskyni objevili s pomocí radarového systému, který dokáže zkoumat podpovrchové struktury. Sonda původně odhalila otvor široký 50 metrů a stejně hluboký. To podnítilo spekulace o existenci rozsáhlejšího podpovrchového prostoru. Podle prvních zjištění je jeskyně dostatečně pevná a její horniny by mohly obsahovat ložiska ledu a vody.

Možná ochrana před chladem

Jeskyně by mohla v budoucnu sloužit jako základna, kterou by astronauti využívali jako přístřešek pro sebe a své vybavení. Byli by tak mimo jiné chráněni před teplotami, které na denní straně stoupají k plus 123 stupňům Celsia a na noční straně klesají k minus 181 stupňům Celsia, v kráterech „věčného stínu” (na pólech), dokonce až k minus 248 stupňům Celsia.

Teplota v hloubce jeden metr pod povrchem je naopak konstantní, a sice minus 35 stupňů Celsia.

Astronauti by se díky jeskyni také vyhnuli rizikům, jako je radiace a dopady asteroidů, které znásobuje fakt, že Měsíc má relativně nevýznamnou a řídkou atmosféru.

Cesty na Měsíc

Japonsko v červnu oznámilo, že kolem roku 2030 plánuje vyslat na Měsíc svého kosmonauta, pravděpodobně v rámci mezinárodní mise. Čína chce prý své kosmonauty vypravit na Měsíc kolem roku 2036 a založit tam kolonii. Kolonizovat Měsíc hodlá okolo roku 2030 i Rusko.

I Spojené státy chystají návrat na Měsíc. „Američtí astronauti se vrátí na Měsíc, nejen aby tam po sobě zanechali stopy a vlajky, ale aby vystavěli základny, které potřebujeme pro vyslání Američanů na Mars a dále,” řekl v říjnu americký viceprezident Mike Pence.

Jak Novinky již informovaly, Rusko a USA rovněž plánují na oběžné dráze Měsíce společnou vesmírnou stanici. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Uvnitř Měsíce je zřejmě voda, odhalila studie

Na pólech našeho Měsíce se nachází voda, samozřejmě v pevném skupenství. Vědci jsou už déle přesvědčeni, že to je tím, že tam solární vítr zanesl vodík. Jinde...

Výběr článků

Načítám