Hlavní obsah

Dan Bárta inspiroval vědce

Právo, plk

Zpěvák Dan Bárta inspiroval vědce Ostravské univerzity (OU) k vytvoření mobilní aplikace o vážkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dan Bárta

Článek

Aplikace, která se jmenuje Lovec vážek CZ (Dragonfly Hunter CZ, ke stažení volně na GooglePlay), pomůže lidem vážku nejen rozpoznat, ale dozví se skrze ni i zajímavosti o jejím životě. Navíc se budou jejím používáním podílet také na vědeckém výzkumu.

S nápadem na aplikaci přišel Dan Bárta, nadšený biolog a fotograf zaměřený právě na vážky, který na katedře biologie a ekologie právě studuje. Aplikaci vědci plánují nakonfigurovat i pro operační systém iOS a rozšířit portfolio organismů o další skupiny.

„V budoucnu by tak uživatelé mohli poznávat i další živé tvory,“ poznamenal mluvčí OU Adam Soustružník.

I pro laiky

Unikátní projekt mají na svědomí vědci z Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty OU. Aplikace je určena biologům i naprostým laikům.

„S její pomocí si mohou všichni milovníci přírody zpestřit výlety a procházky kolem vody i trochou poznání,“ poukázal Soustružník. Lidé navíc mohou získaná data z daného místa odeslat s připojenou fotografií do databáze a přispět tak k vědeckému výzkumu, který umožní zlepšit ochranu nejen vážek.

„Vážky jsou v aplikované ekologii velmi důležitým článkem. Jejich prostřednictvím můžeme indikovat i globální změny prostředí, včetně klimatu. Dokážeme sledovat změny vodního i terestrického prostředí pod vlivem člověka, často jsou takzvanými deštníkovými druhy, to znamená, že jejich ochranou zajistíme ochranu řady dalších, třeba i nepříbuzných druhů,“ vysvětlil důležitost ochrany vážek vedoucí katedry biologie a ekologie a jeden z autorů aplikace Aleš Dolný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám