Hlavní obsah

Budoucí záchranáři z Univerzity Pardubice absolvují kurz navigačních a řidičských dovedností

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti oboru Zdravotnický záchranář na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice (UPa) se chystají na své budoucí povolání. Během studia musejí projít i speciálními vzdělávacími kurzy. Studenti 3. ročníku se od pondělí 30. října zaměřují na zlepšení svých navigačních a řidičských schopností, aby se zvládli zorientovat v terénu a dorazit k pacientovi či nehodě včas.

Foto: archív FZS UPa - Erik Vidlák

Ilustrační foto

Článek

„Kurz prakticky prověřuje dovednosti orientace v terénu, městské zástavbě – a zároveň prověřuje schopnosti poskytnout adekvátně přednemocniční péči v rozsahu odborných posádek Zdravotnické záchranné služby ve složení řidič-záchranář a záchranář, tedy v případě posádky bez lékaře,“ vysvětlil Jan Pospíchal z Katedry klinických oborů Fakulty zdravotnických studií UPa.

Doplnil, že čtyřicítka studentů, kteří se kurzu účastní, se nejprve v bloku přednášek zaměřuje na specifika jízdy ve vozidle s právem přednosti jízdy v takzvané velké sanitce.

Najít stanoviště

„Jízdu samotnou si studenti vyzkoušejí v dodávce pod vedením instruktorů z autoškoly. Na čtvrtek 2. listopadu je pro ně připraveno několik stanovišť, která musejí dle instrukcí z našeho operačního střediska najít a na místě poskytnout přednemocniční neodkladnou péči a adekvátně zajistit raněného s návrhem na správný transport do zdravotnického zařízení,“ popsal hlavní úkoly Pospíchal s tím, že čtvrteční cvičení neabsolvují přímo ve vozech záchranné služby, jelikož není možné pro předpokládaných 10 posádek zabrat tolik vozů.

Kurz řidičských a navigačních dovedností se koná celý pracovní týden, tedy do pátku 3. listopadu, studenti po úvodní teorii a nácviku jízdy musejí projít ještě závěrečnou zkouškou. Poté budou výkonu svého budoucího povolání zase o krok blíž, jak zmiňuje univerzita.

Nejde o první kurz, který studenti oboru Zdravotnický záchranář musejí absolvovat. Před začátkem semestru se na kurz poskytování první pomoci odjeli vzdělávat studenti prvního ročníku tohoto oboru. Řešili standardní výkony - od vyšetření poraněných, ošetření krvácení, zlomenin a zvládnutí akutních stavů interních onemocnění až po resuscitaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám