Hlavní obsah

Škola včera a dnes

Právo, Blanka Kovaříková

Každý z nás někdy chodil do školy, a tak do našich vzpomínek neodmyslitelně patří i různé budovy, v nichž jsme se vzdělávali. Před časem vznikla dokonce jejich interaktivní mapa.

Foto: ČTK

Povinnou školní docházku zavedl Všeobecný školní řád v roce 1774.

Článek

Povinnou školní docházku zavedl Všeobecný školní řád v roce 1774, ale tehdy vypadala docela jinak než dnes. Povinnost se vztahovala pouze na děti od 6 do 12 let a na venkově byli žáci od vyučování osvobozeni vždy v době polních prací. Nejrozšířenější byly školy triviální, kde se učilo číst, psát a počítat.

V první a druhé třídě probíhala výuka česky, ve třetí už německy. Převládaly jednotřídní nebo dvoutřídní školy, umístěné v prostých přízemních domcích, v nichž byli pohromadě žáci různého věku.

Foto: Zdeněk Kovařík

Tak vypadala třída za Boženy Němcové.

Tak vypadala tzv. stará škola, jak ji známe z popisu Boženy Němcové v její povídce Pan učitel. Ostatně v muzeu v České Skalici si ji můžeme prohlédnout dodnes.

Paláce vzdělanosti

Velký zlom nastal v roce 1869 přijetím Hasnerova zákona, který prodloužil školní docházku na osm let, zavedl státní dozor nad školami, rovné právo všech na základní vzdělání, podpořil profesní přípravu učitelů i jejich lepší finanční zajištění a do výuky přidal nové předměty.

Školy se začaly dělit na obecné (prvních pět let studia) a měšťanské (další tři roky). V místech, kde byl dostatek žáků, se vyučovali zvlášť chlapci a zvlášť dívky. O tom svědčí dva vchody do škol, jak je najdeme u řady budov postavených v 19. století ve větších městech.

Foto: Zdeněk Kovařík

Školy mívaly oddělené vchody pro chlapce a dívky.

Předpisy na jejich podobu a vybavení v nás dnes mohou vyvolat údiv. Například ve třídě mohlo být klidně 80 žáků, jen nesměli zamezovat průchodu mezi lavicemi.

Koncem 19. století se začaly stavět často až monumentální paláce vzdělanosti v historizujícím slohu. Taková je třeba budova školy Na Smetance na pražských Vinohradech nebo v Karlíně na Lyčkově náměstí. Velkorysé stavby byly důkazem zvyšující se prestiže vzdělání.

Moderní duch

Po vzniku samostatného Československa v roce 1918 se samozřejmě měnily i zákony a také se stavěly nové školy v moderním duchu. Vzdušné funkcionalistické budovy bez zbytečných okras navrhovali přední architekti.

Důraz se kladl na hygienu a celkové zdraví žáků, takže kromě záchodků měli k dispozici i sprchy, v budově bývala ordinace školního lékaře, jídelna, prostorné tělocvičny, a pokud to bylo možné, i venkovní hřiště.

Foto: ČTK

V učebnách se počítalo maximálně se 60 žáky, oblečení se již odkládalo v šatnách, nikoli ve třídách apod. Všechna tato kritéria splňovala například Obecná a měšťanská škola prezidenta Masaryka v Hradci Králové, navržená Josefem Gočárem.

Samozřejmě mnoho škol fungovalo nadále v daleko prostší podobě, zvlášť na venkově. V dotazníkovém průzkumu, který se dělal v roce 1946, se dočteme, že v 57 procentech škol děti odkládají oděvy a obuv ve třídách, protože nemají samostatné šatny, a přibližně tři čtvrtiny používaných budov pocházejí z doby monarchie a jsou ve značně zchátralém stavu.

Ostatně mnozí ještě pamatujeme, že se ve třídách topilo v kamnech na uhlí a že se v budovách vždycky o prázdninách dělaly alespoň nejnutnější opravy.

Vzpomínky na „Štrosmajerák“

Školní budovy podléhaly všem společenským změnám, takže často měnily název a zaměření. Pro příklad můžeme zajít na pražské Strossmayerovo náměstí, kde stojí od roku 1907 velkorysá secesní budova.

Nejprve v ní sídlila c. k. státní reálka, přejmenovaná po vzniku republiky na Českou státní reálku v Praze 7. Na počátku války ji zabrala na chvíli říšská pošta, ale pak sloužila opět jako škola.

Jedním ze studentů byl i Luděk Steffl. V době jeho studií se jmenovala La Guardiovo gymnázium. Pokud jste o něm nikdy neslyšeli, pak proto, že název podle newyorského starosty a velkého odpůrce Adolfa Hitlera škole vydržel jen v letech 1947 až 1953. „Když komunisté převzali moc, název gymnáziu ještě nějakou dobu nechali, protože netušili, kdo La Guardia byl,“ říká pamětník.

Foto: Zdeněk Kovařík

Budova na Strossmayerově náměstí má bohatou minulost.

Základní školu absolvoval za okupace. „V zimě roku 1945 výuka úplně skončila a jednou týdně jsme si vyzvedávali úkoly. S učiteli jsme měli sraz v různých hostincích, ale jinak jsme se učili sami doma.“

Pan Steffl zažil ještě předsletové slavnosti v roce 1947 s tělocvikářem Jaroslavem Štercem, pozdějším organizátorem spartakiád, i to, když školníci prodávali horké párky a koláče.

„Po únoru 1948 nastaly i v naší škole čistky. Profesor Němec, který nás učil matematiku a deskriptivu, byl vyslýchán v souvislosti s procesem se skauty, kteří se pokusili v roce 1949 přejít přes hranice, a musel se vystěhovat z Prahy. Náš ročník málem v roce 1952 neodmaturoval. Jeden ze spolužáků tehdy přinesl stařičký rozmnožovací stroj, na němž jsme množili maturitní otázky, a někdo ho udal. Vlastnit v té době jakoukoli kopírku bylo podezřelé. Ředitel školy Vojtěch Hainer to tehdy vzal na sebe, a tím nás zachránil.“

Reformy Nejedlého

Do poválečného školství nejvíc zasáhly reformy ministra školství Zdeňka Nejedlého. Jeho vzorem byl Sovětský svaz, a tak škrtem pera zrušil anglická i francouzská gymnázia a jiné „buržoazní přežitky“, zelenou naopak dostaly jedenáctiletky.

Foto: ČTK

Zároveň došlo k typizaci školních budov podle teorie, že všichni žáci by se měli vzdělávat v přibližně stejných budovách. Na školách byly zakládány pionýrské oddíly, konala se branná cvičení, schůze, na nichž se povinně zpívalo a recitovalo. Pro děti zaměstnaných matek vznikaly školní družiny.

Ve třídách se postupně zavádělo ústřední topení, pokud už tam nebylo. Základní vybavení ale zůstávalo stejné. Žáci se ještě dlouho učili v dřevěných dvousedadlových lavicích se zešikmenými pracovními deskami, v jejichž horní části byl žlábek a v něm ponořený kalamář s inkoustem.

Na vyvýšeném stupínku byl stůl pro vyučující a na zdi zavěšená černá tabule. Zbylé stěny ve třídách zdobily nástěnky a názorné školní obrazy.

Kopaná v Botičské

V Botičské ulici v Praze 2 byla v roce 1885 otevřena školní budova, která svému účelu slouží dodnes. Slavnostní báseň tehdy pro tuto událost složila spisovatelka a učitelka Růžena Jesenská.

Sídlilo v ní postupně několik škol - obecná dívčí a chlapecká, měšťanská škola, škola střední osmiletá, později jedenáctiletá, pak základní devítiletá a dnes „jenom“ základní. Kromě běžných tříd tu od roku 1973 vznikaly také třídy fotbalové a do jedné z nich se zapsal i herec Jan Potměšil, který zvládal kromě tréninků zároveň účinkovat ve filmech, a přitom mít samé jedničky.

„Do školy jsem se vysloveně těšil - byla tam báječná parta. Po obědě jsme chodili na hřiště Slavoje Vyšehrad a tam jsme měli tréninky a přípravy na zápas nejen v týdnu, ale často i o sobotách a nedělích. Dohlížel na nás pan Miroslav Starý, který nás měl ve škole na tělocvik, a navíc byl vynikající trenér.

Chodil se dívat i na zápasy. Silný vliv na mě mělo i okolí školy. Jsou tam skutečně magická místa. Na jednom z nich, na náplavce u Železničního mostu, jsme s několika kamarády založili někdy v šesté třídě bratrstvo. Připadali jsme si jako v Rychlých šípech.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám