Hlavní obsah

NASA hledá speciální ostrahu před „mimozemskou kontaminací“

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) hledá člověka vhodného pro ostrahu planety proti mimozemské kontaminaci. Mezi jeho úkoly bude patřit, aby lidé ve vesmíru nekontaminovali planety či měsíce „organickým materiálem“, který tam nepatří, stejně jako chránit Zemi před kontaminací mimozemskými formami života.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z pracovišť NASA.

Článek

„Planetární strážce“ si může za rok vydělat v přepočtu až čtyři milióny korun plus benefity – post je vyhrazen jen americkým občanům. Požadována je zkušenost na nejvyšších postech veřejné správy, výhodou je specializace v přírodních vědách, inženýrství či matematice.

Dosavadním planetárním strážcem u NASA byla od roku 2014 Catharine Conleyová, která se přesouvá do jiného oddělení. Jak vysvětlila listu The Independent, u každé vesmírné mise je nutno zaručit, že její míra pravděpodobnosti kontaminace cizích světů je nižší než jedna ku deseti tisícům, včetně například zamezení poškození planety roboty či sondami.

„To je mírné nebezpečí. Není to extra bezpečné, ale ani extra laxní,“ dodala. Stejně tak bude muset zabránit kontaminaci z planet jako například Mars, u nichž se vědci domnívají, že byly kdysi pokryty vodou, v níž mohl vzniknout život. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám