Hlavní obsah

Nápad studentky z Ostravy má pomoci místní huti i ochraně přírody

Ostrava

Studentka Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava vymyslela opatření, která sníží obsah sirovodíku v koksárenském plynu. Na toto téma vypracovala diplomovou práci. Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava její opatření pravděpodobně uvede v praxi už příští rok. Informovala o tom mluvčí fakulty metalurgie a materiálového inženýrství zmíněné školy Ivana Gračková.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lenka Šimková, čerstvá absolventka Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, vymyslela opatření šetřící životní prostředí i náklady v ostravské huti.

Článek

Opatření, která studentka Lenka Šimková navrhuje, mají podle Gračkové ušetřit životní prostředí i náklady hutě. Diplomová práce čerstvé inženýrky získala hlavní cenu společnosti ArcelorMittal Ostrava.

„Navrhuje opatření, která by mohla výrazně snížit obsah sirovodíku v koksárenském plynu. Navazuje na bakalářskou práci, kterou dělala pro koksovnu ArcelorMittal Ostrava před dvěma lety,” uvedla.

Tehdy studentka našla postup, jak by se dala snížit spotřeba páry zhruba o 30 procent. Opatření, která navrhla, se už v současnosti začínají realizovat.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lenkou Šimkovou provádí s Jaroslavem Opluštilem, technologem odsíření ostravských hutí, kontrolní měření teploty.

Bakalářská práce Lenky Šimkové zvítězila ve Studentské ceně Enviros Českého energetického a environmentálního úřadu. Na obou svých závěrečných pracích Šimková spolupracovala s pracovníky výzkumného Korporačního koksárenského centra společnosti.

Řešení reálných problémů

„Naše katedra chemie začala před třemi lety spolupracovat s výzkumným centrem ArcelorMittal Ostrava na projektu, jehož cílem bylo uspořit energii na koksovně. Můj vedoucí práce mě oslovil, zda bych měla zájem se na výzkumném úkolu podílet. Je to téma, které mě vždy zajímalo, proto jsem se do projektu zapojila svou bakalářskou prací. Prováděla jsem analýzu, která slouží k identifikaci míst teoretických energetických úspor,” řekla Šimková.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

„Pro naše studenty je užitečnější, když se ve svých závěrečných pracích zapojí do řešení reálných problémů, než kdyby se zabývali nějakými tématy základního výzkumu, která jsou pro ně hůře uchopitelná. Takto alespoň vidí výsledky svého bádání v praxi, seznámí se s firemní kulturou i s technickými zařízeními, která v provoze vypadají jinak než u nás v laboratořích, kde máme hlavně zmenšené modely,” doplnil vedoucí oddělení chemického inženýrství fakulty Marek Večer.

Projekty jsou podle něj součástí dlouhodobé spolupráce katedry s výzkumným centrem koksovny. Huť už začíná opatření navržená v bakalářské práci Šimkové realizovat. Opatření ke snížení obsahu síry v koksárenském plynu přijdou na řadu pravděpodobně za rok.

Reklama

Související články

Světelné znečištění je fenomén dnešní doby

Světelné znečištění jako současný fenomén neovlivňuje jen životní prostředí a lidské zdraví, je rovněž otázkou úspor. V ČR téma po lednové schůzce s odborníky...

Výběr článků

Načítám