Hlavní obsah

Jihoafrické dítě se zřejmě zcela zbavilo viru HIV

Novinky,

Devítileté dítě z Jihoafrické republiky, které jeho matka v těhotenství nakazila virem HIV, už strávilo většinu svého života bez nutnosti podstupovat jakoukoliv léčbu. Navíc je zcela bez příznaků. Podle serveru BBC to potvrzují tamní lékaři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV – ilustrační foto.

Článek

Dítě, jehož identita se tají, zachytilo infekci od své matky v době narození v roce 2007. V krvi mu byla zjištěna velmi vysoká hodnota virové nálože HIV.

Léčba, tehdy ještě nepříliš běžná antiretrovirální terapie, mu byla poskytována jen krátce. V rámci klinických studií se vyzkoušela u několika dětí včetně tohoto, když jim bylo kolem devíti týdnů. Tedy nikoli ihned po narození, aby se zvýšila šance, že lék napadne virus ještě předtím, než se bude moci plně usadit.

Většina infikovaných potřebuje denní léčbu

Terapie se zastavila po 40 týdnech – a virus se nevrátil. Ostatním však ano, jde tak pořád jen o jedno dítě. Od té doby, osm a půl roku, je bez příznaků i bez známek aktivního viru.

Nevíme, proč toto dítě dosáhlo stavu bez příznaků. Věříme, že je to buď dáno geneticky, nebo za to může jeho imunitní systém.
Avy Violariová, lákařka z Univerzity Witwatersrand v Johannesburgu

Jeho rodina je z toho nadšená. Tím spíše, že většina lidí potřebuje skutečně denní a nepřetržité léčení, aby se viru zabránilo v ničení imunitního systému a způsobení onemocnění AIDS.

Stále nemá definitivně vyhráno

„Nevěříme, že samotná antiretrovirová terapie může vést k remisi (stadiu bez příznaků). Nevíme, jaký je důvod, proč toto dítě dosáhlo stavu bez příznaků. Věříme, že je to buď dáno geneticky, nebo za to může jeho imunitní systém,“ uvedla Avy Violariová z oddělení perinatálního výzkumu HIV při Univerzitě Witwatersrand v jihoafrickém Johannesburgu.

Právě imunita je nesmírně důležitá, podle loňských zjištění oxfordských vědců je proti HIV imunní každé desáté dítě, zatímco 60 procent nakažených zabije při neposkytování léčby během dvou a půl roku. [celá zpráva]

Tělo daného jihoafrického dítěte nicméně virus neignoruje – on tam zkrátka vidět není. Přesto se v jeho organismu může skrývat po dlouhou dobu takzvaný latentní HIV. Stále tím pádem existuje riziko, že by dítě mohlo v budoucnu medikamenty potřebovat.

Možná pomoc při výrobě nových léčiv

„HIV je stále po celém světě obrovským problémem a nesmíme se dívat jen na jeden takový jev místo toho, abychom se zaměřovali na větší problémy celé Afriky,“ upozornila pro BBC spolupracující lékařka Diana Gibbová z britského medicínského výzkumného ústavu MRC při University College London.

Dodala však, že jihoafrické dítě může představovat cestu k potenciálnímu léku. Porozumění tomu, jak je proti viru chráněno, by mohlo vést až k přípravě nových léků či forem očkování.

Na světě žije 36,7 miliónu lidí s HIV. Pouze 53 procent z nich dostává antiretrovirální léčbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám