Hlavní obsah

Přibývá nemocných se syfilidou a kapavkou, ale také s nově objevenou pohlavní nemocí

Doba, kdy lidé měli strach z pohlavních nemocí, je evidentně dávno pryč. Stále více z nich podceňuje rizika a spoléhá na moderní medicínu. Vypovídá o tom i fakt, že mnoho lidí onemocní opakovaně. Lékaři před tímto chováním ale varují. Každé takové onemocnění může mít trvalé následky.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečný sex by měl být prioritou.

Článek

Podle statistik v Česku lékaři registrují nárůst počtu nemocných se syfilidou, kapavkou, ale i HIV. V roce 2010 se nově objevila i tropická choroba lymphogranuloma venerum, která se od té doby také šíří.

Podle údajů, které mají lékaři k dispozici, přitom roste zejména počet pacientů, kteří jsou se sexuálními chorobami léčeni opakovaně. „Není vzácností, že některé muže léčíme posedmé nebo poosmé,” upozorňuje Filip Rob z pražské Dermatovenerologické kliniky nemocnice Na Bulovce.

Počet pacientů se syfilidou se v průměru pohybuje kolem 730. Výrazně přitom nemocných přibylo zejména mezi muži, kteří mají sex s muži. V roce 2006 tvořili necelou desetinu všech nemocných se syfilidou, v loňském roce pak téměř polovinu.

Od roku 2008 také výrazně přibývá těch, kteří mají syfilidu a zároveň jsou HIV pozitivní. Vysoký přenos se vyskytuje i mezi bisexuálními lidmi. Podle lékařů to souvisí s rizikovým chováním těchto lidí.

Kapavka začíná být rezistentní vůči antibiotikům

V posledních šesti letech se také zvyšuje počet pacientů s kapavkou, a to ze 709 na 1527 v roce 2016.

„To souvisí s tím, že kapavka je už dnes někdy rezistentní k určitým antibiotikům, ale i s pracovním úsilím lékařů a lepšími diagnostickými metodami," uvedla Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu.

Nově se objevila i nová tropická choroba lymphogranuloma venerum. V roce 2008 ji měl v ČR jeden pacient, od roku 2011 ale jejich počet strmě roste, v minulém roce to bylo již 43 lidí. Velmi strmě přibývá také případů výskytu chlamydií. Od roku 2010 se počet pacientů s tímto onemocněním zpětinásobil, v minulém roce jich bylo 2307.

„Je to trend, který se již dříve rozšířil v západní Evropě, velké problémy s tím v minulých letech měli v Nizozemsku, ve Španělsku nebo ve Velké Británii,” vysvětluje Rob.

Důvodem je prý paradoxně lepší léčba pacientů s HIV. Žijí s nemocí déle, a mohou tedy déle pokračovat v sexuálních aktivitách. Situaci také zhoršují oblíbené anonymní aplikace pro vyhledávání sexuálních partnerů a v blízké budoucnosti by to mohl být i takzvaný chemsex, tedy sexuální praktiky spojené s braním drog.

Lékaři tak důrazně vyzývají k obezřetnému chování při výběru sexuálního partnera. Doporučují udržovat dlouhodobé partnerské vztahy, seznámit se s partnerovým zdravotním stavem a používat kondomy a podobné druhy bariérové ochrany i při orálním sexu. Syfilis a kapavka jsou totiž na rozdíl od viru HIV přenosné i tímto způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám