Hlavní obsah

Studenti geologie v Brně dostanou cvičný hydrogeologický vrt

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU) v Brně, konkrétně v Kotlářské ulici, vznikne výukový hydrogeologický vrt. Sloužit bude studentům nově připravovaného studijního programu Geoenvironmentální rizika a sanace. Fakulta tím chce rozšířit své terénní výukové možnosti.

Foto: Masarykova univerzita

Hydrogeologický vrt bude hluboký 30 metrů, jeho průměr je 16 centimetrů.

Článek

Příprava nového studijního programu, pro který vrt bude k dispozici, souvisí s měnící se poptávkou po absolventech.

„Klasická geologie, která se zabývá především hledáním a dobýváním surovin, je na ústupu, což dokládá útlum či rušení těžby v řadě dolů v ČR. Na významu naopak nabývají problémy se sanacemi po těžbě či jinak znečištěného životního prostředí a otázky kvality podzemních vod. Právě takové zaměření chceme v budoucnu studentům nabídnout,“ řekl děkan Přírodovědecké fakulty MU Jaromír Leichmann.

S akreditací nového studijního programu Geoenvironmentální rizika a sanace se počítá od roku 2018.
Masarykova univerzita v Brně

Hydrogeologický vrt bude hluboký 30 metrů, jeho průměr je 16 centimetrů. Pořízení vrtu trvá jeden až dva dny v závislosti na podmínkách.

Leichmann předpokládá, že v prvních metrech budou takzvané antropogenní navážky, které umožní nahlédnout do toho, co se dělo v prostoru fakulty v uplynulých stoletích.

„Zhruba od dvou až pěti metrů hloubky bychom už měli poznávat jednotlivé sedimenty a horniny,“ dodal s tím, že se z vrtu získá materiál, který bude rovněž sloužit pro výuku studentů.

Přístupný všem studentům

K vrtu se později připojí čerpadlo s výtlačným potrubím a další zařízení určená pro sledování hladiny a teploty podzemní vody. Vznikne tak základní pomůcka pro výuku hydrogeologie, která bude přístupná všem studentům. I dříve se sice mohli účastnit různé terénní výuky, ale nikoli všichni.

Hydrogeologický vrt vzniká nyní, nový studijní program se bude připravovat o něco déle. S jeho akreditací se počítá od roku 2018.

Vrt a související přístrojové vybavení jsou součástí projektu s názvem Strategické investice Masarykovy univerzity do vzdělávání SIMU, který financuje evropský Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám