Hlavní obsah

Petici proti kariérnímu řádu podepsalo přes 20 tisíc učitelů, má však i podporu

Novinky,

Petici proti novému kariérnímu řádu učitelů, který mají tento týden opět posuzovat poslanci, již podepsalo 1071 škol a 20 500 učitelů. Nezamlouvá se jim, že kariérní systém přinese novou byrokracii, stejně tak podle nich nepřijde slibované vyšší ohodnocení jejich práce. Poslanci ji obdrží v úterý 27. června. Ministr školství Stanislav Štech namítá, že v textu petice jsou mnohé nepravdy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a její nástupce, nový šéf MŠMT Stanislav Štech. Oba si přejí schválení kariérního systému učitelů.

Článek

Nový ministr Štech zveřejnil minulý týden na svém Facebooku status, kde naznačil, že lidé, kteří petici proti kariérnímu řádu podepsali, jsou textově negramotní.

Podle Radka Sárköziho, koordinátora vzniku iniciativy Pedagogická komora a zástupce petičního výboru, by se měl Štech omluvit a okamžitě odstoupit.

Nemám v úmyslu urážet učitele, kteří s kariérním řádem nesouhlasí po jeho důkladném přečtení. S nimi budu rád kompetentně diskutovat.
Stanislav Štech, ministr školství

Štech: Občas reaguji emotivně

V pondělí ministr na Facebook napsal upřesňující stanovisko, ve kterém uvádí, že se školství věnuje přes 30 let a na šíření nepravd mezi učiteli občas reaguje emotivně.

„Těm, kterých se to dotklo, se omlouvám. Rozhodně jsem neměl a nemám v úmyslu urážet učitele, kteří s kariérním řádem nesouhlasí po jeho důkladném přečtení. S nimi budu rád kompetentně diskutovat a přijímat jejich názor,“ pokračuje Štech.

Vyjádřil prý jen řečnickou otázkou znepokojení nad tím, že pedagogická veřejnost je mnohdy konfrontována s nepravdami, na které opakovaně reagovaly i školské asociace a odbory.

„Právě tyto zjevné nepravdy se negativně dotýkají mnoha učitelů, kteří se na přípravě kariérního řádu podíleli, připomínkovali jej a zapojovali se do odborné diskuse,“ dodal.

Kariérní řád učitelů je podle něj důkladně prodiskutovaný s učiteli i řediteli, se školskými asociacemi i s odbory, přináší zároveň skutečnou změnu. Jeho cílem nemá být papírování a nárůst byrokracie, ale skutečná pomoc a podpora učitelům v jejich náročném povolání.

Školské odbory nemají s kariérním řádem problém

Není pravda, že by veškerá učitelská veřejnost kariérní řád plošně odmítala. Vedoucí tiskového oddělení resortu Klára Bílá zaslala Novinkám stanovisko Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ). I když petici proti kariérnímu systému podepsali i mnozí ředitelé, předsedkyně AŘZŠ Hana Stýblová se i přes některé výhrady domnívá, že přijetí novely zákona obsahující kariérní řád je výrazně lepším krokem než její zamítnutí.

Asociace řád vždy podporovala kvůli posílení motivace kantorů k dalšímu vzdělávání a také kvůli finančnímu ohodnocení. Stejně argumentovala i exministryně školství Kateřina Valachová s tím, že se sníží i přímá pedagogická činnost uváděcích kantorů, výchovných poradců a metodiků prevence.

Předseda školských odborů František Dobšík oceňuje, že návrh novely akceptuje jejich požadavky na řešení některých problémů, jako je vymezení nadúvazkových hodin nebo určení povinnosti pedagogů ohledně jejich přítomnosti na pracovišti.

„Doporučuji proto, abyste setrvali na znění návrhu novely zákona, který jste již jednou schválili,“ stojí v jeho dopise poslancům.

Prvních pět let se bude týkat jen minima kantorů

Petici, kterou podepíše alespoň 10 tisíc občanů, musí projednat petiční výbor Poslanecké sněmovny. Její autoři chtějí, aby kariérní řád poslanci odmítli. Podle nich se navíc bude týkat až do roku 2022 jen pěti procent pedagogů: těch začínajících a jejich uvádějících učitelů, kteří obdrží příplatek tři tisíce korun měsíčně. [celá zpráva]

Přepracovat by se měl i podle vzdělávací organizace EDUin. „Senát novelu vrátil do Sněmovny s úpravami a návrhy na doplnění a dal tím najevo, že v této podobě nevyhovuje představám senátní většiny,“ vyjádřili se zástupci organizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám