Hlavní obsah

Vláda schválila na kariérní řád učitelů 404 miliónů korun

Praha

Vláda v pondělí schválila 404 miliónů korun na finanční dopady zabezpečení kariérního systému pedagogických pracovníků pro letošní rok. Finance uvolní ze své rozpočtové rezervy. Učitelé si je mají od září rozdělit podle kariérního řádu, který bude 31. května ještě projednávat Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Novelu zákona o pedagogických pracovnících, která kariérní řád zavádí, schválili poslanci 7. dubna. [celá zpráva]

Pokud ji schválí i Senát, zařadí novela učitele do tří stupňů od začínajících po vynikající. Podle toho budou také odměňováni.

Snížení pedagogické činnosti výchovných poradců

Vládou schválené peníze půjdou na příplatky pro uvádějící učitele během adaptačního období, zvýšení ohodnocení třídních učitelů všech škol, příplatky pro výchovné poradce či financování odpočtu hodin pro metodiky prevence.

Kariérní řád počítá s tím, že každý začínající učitel bude muset od letošního září absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením na škole, kde bude působit.

Pedagogové s více než dvouletou praxí budou automaticky takzvanými uvádějícími učiteli. Ti by měli pomáhat začínajícím učitelům za příplatek 3000 korun měsíčně. Pokud bude mít uvádějící učitel snížen svůj rozsah přímé pedagogické činnosti, dostane příplatek 1500 korun.

Nový systém by měl umožnit snížení rozsahu přímé pedagogické činnosti jak uvádějícím pedagogům, tak výchovným poradcům a metodikům prevence. Tito učitelé by se měli mít možnost více věnovat svým začínajícím kolegům nebo konzultacím a kontrolní činnosti.

„Pro naše děti chci ty nejlepší učitelky a učitele. Věřím, že peníze, které se mi podařilo na vládě prosadit, pomohou od 1. září zlepšit podmínky pro náročnou práci našich pedagogů,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) s tím, že finance by měly pomoci rovněž při řešení šikany.

Demise Valachové

Ministryně se rozhodla k 31. květnu kvůli aféře s údajně nekalým přerozdělováním dotací na sport rezignovat. [celá zpráva]

Návrh na její odvolání předá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Hradu patrně po středě 24. května, kdy od ní má demisi obdržet. Před svým koncem v úřadu chce Valachová v Senátu ještě prosadit právě kariérní řád.

Reklama

Související články

Školáky čeká povinné plavání

Školní plavání bude od příštího školního roku povinnou součástí výuky na 1. stupni základních škol. Žáci mají absolvovat alespoň 40 hodin, ředitelé škol budou...

Výběr článků

Načítám