Hlavní obsah

Slovenský paleontolog objevil novou pravěkou ještěrku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský paleontolog Andrej Čerňanský objevil kosterní ostatky dosud neznámé pravěké ještěrky a nazval ji po jednom ze zakladatelů Československa Milanu Rastislavovi Štefánikovi. Tvora starého 47 miliónů let pojmenoval Stefanikia siderea.

Foto: Andrej Čerňanský

Nedávno objevený pravěký předchůdce ještěrek Stefanikia siderea

Článek

Bez chvostu měří fosilie 15 centimetrů. Jednalo se o hmyzožravce. „Při své velikosti mohl ulovit také žáby nebo jiné drobné živočichy. Měl delší zadní končetiny než přední. Proto předpokládáme, že byl dobrý běžec,“ řekl o tvorovi Čerňanský Denníku N.

Messel je místo nálezu nedaleko německého Frankfurtu, které je označované za „pravěké Pompeje“. Probíhala zde rozsáhlá sopečná činnost a ostatky byly objeveny v kráteru hlubokém 500 metrů.

„Ve spodní části nebylo kyslíkaté prostředí a zvířata, které zde zahynula, se dobře zachovala. Někdy až tak, že je vidět měkká tkáň,“ řekl Čerňanský. „Ze Stefanikia siderea se zachoval například ocas, obrysy měkkých částí, dokonce i kůže. Víme, že měl šupiny, ale neznáme jejich tvar,“ dodal.

Foto: Andrej Čerňanský

Pravěký ještěr Stefanikia siderea

Z ještěra ještěrky pojmenovaného po Štefánikovi se zachovala celá kostra. Společně s jiným ještěrem Eolacerta robusta ze stejné doby patří do samostatné čeledi Eolacertidae.

„Jedná se o primitivní plazy. Důležité je, že tvořily linii, z nichž se mohly vyvinout dnešní lacertidy, kam patří například ještěrka zelená. Nález potvrzuje, že raná evoluce živočichů, z nichž pochází dnešní ještěrky, se odehrála v Evropě. Do Asie se dostaly později, asi před 30 milióny let a do Afriky před 20 milióny let.

Reklama

Výběr článků

Načítám