Hlavní obsah

Proč stojí plameňáci na jedné noze? Možná šetří energii

Novinky, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo vás někdy, proč třeba v ZOO prakticky nevidíte plameňáka, který by stál na obou nohách? Skoro se zdá, jako by jim tento postoj byl nepříjemný nebo nepřirozený. Vědci dlouho nemohli přijít na to, proč plameňáci stojí jen na jedné noze.

Foto: Profimedia.cz

Odpočívající plameňáci

Článek

Odborníci se v minulosti domnívali, že plameňáci si postojem na jedné noze ulevují od svalové únavy, jelikož nohy pravidelně střídají. Jiné vědecké týmy zase tvrdily, že jim toto chování pomáhá regulovat tělesnou teplotu.

Teď ptáky nově důkladně prozkoumali američtí výzkumníci a dospěli k názoru, že ve chvíli, kdy stojí jen na jedné noze, nemusejí plameňáci aktivně zapojit žádné svaly, což znamená, že také vydávají mnohem méně energie. Ve své typické póze se stávají naprosto pasivními, takže můžou klidně stát a zároveň si zdřímnout.

Experti v článku vydaném v časopise Royal Society Journal Biology Letters tento fenomén nazvali „mechanismem gravitačně pasivního postoje“.

„Pokud se na tyto ptáky podíváte zepředu, vidíte, že při stoji na jedné noze je jejich běhák přímo pod tělem, takže je končetina stočená dovnitř. Pokud chcete zaujmout energeticky pasivní pozici, tak toto je ten správný postoj,“ řekl stanici BBC Young-Hui Chang z Technologického institutu v Georgii.

Víme jak a zjišťujeme, proč

Plameňáci se na jedné noze prakticky nepohnou, protože jsou v této pozici skutečně velmi stabilní. Pohnou se ale v případě, že chtějí vydat zvuk.

Podle Changa ještě úplně přesně nechápeme základní anatomický aparát, který tuto pasivní pozici umožňuje. To bude dalším krokem výzkumného týmu. Už teď se ale dá vyloučit, že by v tomto fenoménu šlo o propínání kloubů neboli jejich „zamykání“.

„Zamknutí kloubu by znamenalo, že by byl kloub fixován v obou směrech. My jsme ale zjistili, že kolena plameňáků jsou sice v jednom směru fixována, ale ve druhém pohyblivá, takže nejde o žádný zámek, spíš jakousi zarážku,“ vysvětlil Chang.

Šetří teplem?

„Pomalu se blížíme k odpovědi na otázku, jak je možné, že jsou plameňáci schopní odpočívat na jedné noze. Zatím ale netušíme, proč to to dělají,“ komentoval výsledky Matthew Anderson, experimentální psycholog, který se na Univerzitě sv. Josefa ve Filadelfii specializuje na chování zvířat.

Jeho výzkum naznačuje, že plameňáci tuto neobvyklou pozici zaujímají proto, aby si udrželi tělesné teplo. Jeho tým zjistil, že když se teplota prostředí zvyšuje, tak klesá počet ptáků, kteří stojí jen na jedné noze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám