Hlavní obsah

Kladenská fakulta ČVUT pořádá pro studenty hasičskou soutěž

Novinky,

Ve středu 17. května se na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně uskuteční třetí ročník Memoriálu Jana Lewinského – Studentský železný hasič. O titul železného hasiče se bude ucházet celkem 36 studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol, kterým již bylo 18 let.

Foto: ČVUT

Memoriál Jana Lewinského – Studentský železný hasič Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT

Článek

„Naléhavost potřeby kvalitních odborníků v oblasti ochrany obyvatelstva v posledních letech neustále roste. Nedílnou součástí jejich náročné přípravy jsou také profesní soutěže, jako je i Memoriál Jana Lewinského,“ uvedla jedna z hlavních organizátorek Rebeka Ralbovská z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Na závodníky čekají náročné disciplíny jako napojení půlspojek na cisternovou automobilovou stříkačku a následné roztažení hadicového vedení 2 × 2B (40 metrů), sbalení hadic, přemístění pneumatiky na určenou vzdálenost, transport kanystrů a 80kilogramové figuríny, přeskok dvoumetrové bariéry či výstup do výškové budovy.

Ukázka záchrany nejmodernějším žebříkem

Součástí doprovodného programu bude ukázka historické a současné techniky ze stanice HZS Kladno a HZS Slaný. Hasiči z pražského Letiště Václava Havla zároveň předvedou techniku, kterou využívají při záchraně lidí a majetku v leteckém provozu.

Novinkou letošního ročníku bude ukázka záchrany zraněné osoby lezeckou skupinou HZS Kladno pomocí nejmodernějšího 42 metrů dlouhého automobilového žebříku ze střechy budovy, konkrétně nad vchodem Domu kultury Kladno.

V závěru doprovodného programu se předvede simulace záchrany zraněných při dopravní nehodě, včetně vyproštění zraněné osoby z osobního automobilu, lékařského ošetření a transportu do nemocnice.

Slavnostní zahájení akce se uskuteční v 9.00 před budovou fakulty na náměstí Sítná v Kladně. Předpokládaný start prvního závodníka se plánuje na 9.30.

Soutěžící svým nasazením uctí památku kolegy a kamaráda, studenta oboru plánování a řízení krizových situací Jana Lewinského, který roku 2014 zahynul při výkonu povolání.

Reklama

Související články

Stavařská soutěž není o boření

Vyrobit vlastní model stavební konstrukce, podrobit ho náročné zatěžkávací zkoušce a zkoušet, kolik vydrží. To se nejlépe povedlo studentům Heleně Cuřínové...

Na ČVUT se utkali roboti z lega

Na půdě ČVUT v Praze v pátek soutěžili roboti sestavení z lega, respektive jejich tvůrci. V „Robosoutěži“ se utkalo 80 týmů složených z žáků druhých stupňů...

Výběr článků

Načítám