Hlavní obsah

Finále Zeměpisné olympiády nabídne i soutěž o nejlepší mapu

Novinky,

Po roce se do Prahy opět sjedou finalisté Zeměpisné olympiády. Celostátní kolo proběhne 24. a 25. dubna v prostorách Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (UK) na Albertově. Utkají se v něm úspěšní řešitelé krajských kol v kategoriích 8. a 9. ročník základní školy a střední škola. Nově čeká na účastníky soutěž o nejlepší mapu. Hlavní část olympiády se uskuteční v terénu.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Stěžejní část olympiády proběhne v terénu.

Článek

Zeměpisná olympiáda je geografická soutěž pro talentované žáky. Ministerstvo školství ji pravidelně vypisuje pro čtyři věkové kategorie. Ročně se jí zúčastní přibližně 15 tisíc žáků základních a 3500 studentů středních škol. Úspěšní řešitelé často s výbornými výsledky pokračují ve studiu geografie i na vysoké škole.

Tým organizátorů z Geografické sekce Přírodovědecké fakulty UK pod vedením Silvie R. Kučerové letos připravil ve spolupráci s Českou geografickou společností pro soutěžící široký soubor úloh. Pokrývají velkou část dílčích disciplín geografie, včetně příbuzné kartografie.

K olympiádě se připojila i Česká kartografická společnost. Vyhlásila doplňkovou soutěž, v níž mohou školáci při registraci na celostátní kolo odevzdat vlastnoručně vytvořenou mapu na libovolné geografické téma.

Z Prahy až do Srbska či Francie

Hlavní část olympiády se uskuteční v terénu v zázemí Prahy. Nejlepší řešitelé pak vyrazí v létě na dvě mezinárodní geografické soutěže. Jeden čtyřčlenný tým odjede na Mezinárodní geografickou olympiádu, která se pod pořadatelstvím prestižní Mezinárodní geografické unie (vědecká společnost) uskuteční v srbském Bělehradě.

Druhá česká reprezentace zamíří do Nice ve Francii na Mezinárodní olympiádu věd o Zemi. Na soutěžící čeká týden náročných úkolů a setkání s více než stovkou mladých geografů z celého světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám