Hlavní obsah

Na zlínské univerzitě vznikne laboratorní základní škola

Novinky,

Na Univerzitě Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně začne od září působit laboratorní základní škola Labyrinth. Nová soukromá škola má dětem zajistit bezpečné a inspirující prostředí založené na spolupráci školy, rodiny a komunity. Roli univerzitního partnera převzala právě UTB, kde se také v polovině května uskuteční prezentace celého konceptu školy a proběhne představení budoucích výukových prostor.

Foto: Lenka Mazúr Kovalčíková

Vizualizace třídy v laboratorní škole

Článek

Škola Labyrinth aktuálně působí v Brně. Jde o první laboratorní školou v ČR, ve světě nicméně existuje síť vzájemně spolupracujících škol tohoto typu.

Úzká spolupráce s univerzitami

„Laboratorní školy jsou založeny na úzké spolupráci základních škol a univerzit. Principem vzdělávání je zde symbióza jednotlivců a institucí, které do vzdělávání vstupují a mohou jej obohacovat. Cílem je kvalitní vzdělávání postavené na participaci všech zúčastněných, zejména dětí,“ uvedl ředitel Labyrinthu Brno Břetislav Svozil.

Zázemí zlínské školy vznikne v prostorách budovy na náměstí T. G. Masaryka 1279, kde v současnosti působí Fakulta humanitních studií UTB. Za vznikem nové školy stojí zejména iniciativy rodičů, kteří hledají školu podporující individuální talenty dětí.

Prožitkové učení i badatelství

Vzdělávací program v češtině a angličtině vychází z amerického konceptu takzvaných Laboratory School, akreditovaného ministerstvem školství. Výuka probíhá v malé skupině s ohledem na individuální potřeby a nadání každého dítěte.

„Při práci s dětmi budou učitelé využívat různé formy a metody práce, zejména prožitkové učení, badatelství, matematiku budou děti učit i dle metody Hejného. Do výuky se zapojuje i kritické myšlení či polytechnické vzdělávání,“ doplnil Svozil.

Děti budou při výuce pracovat ve skupinách, využívat aktivní panely nebo tablety. Učení ale bude probíhat i mimo budovy školy: na univerzitě, v přírodě či muzeu. Součástí vybavení bude také venkovní sportoviště.

Škola zajistí i mimoškolní a volnočasové aktivity až do pozdních hodin, družinu a celodenní stravování včetně pitného režimu.

Od září se ve škole připravuje výuka žáků 1. třídy, postupně škola nabídne vzdělávání až do 9. třídy. Nyní shání kvalifikované pedagogy a rodilé mluvčí. Labyrinth je součástí IALS, Mezinárodní asociace laboratorních škol, spolupracuje s univerzitními pracovišti, neziskovými organizacemi, kulturními institucemi i firmami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám