Hlavní obsah

Sonda Cassini zamířila od Saturnova měsíce k prstencům

– Washington

Výzkumná sonda amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) Cassini se v sobotu 22. dubna naposledy přehnala kolem Titanu, největšího měsíce planety Saturn. K měsíci se v sobotu ráno přiblížila na 979 kilometrů. Saturn a jeho 62 známých měsíců zkoumala od července 2004, nyní již ale nedisponuje téměř žádným palivem. I proto její mise spěje ke slavnému konci.

Foto: NASA, ESA

Planeta Saturn s vybranými měsíci. Kolem Titanu prolétávala sonda Cassini, Enceladus má splňovat podmínky pro existenci života.

Článek

Sonda Cassini se v sobotu k Titanu přiblížila během své mise naposledy, jednalo se o 127. průlet. Průletem satelit ubral na rychlosti a ohnul svou dráhu kolem Saturnu, aby poprvé zamířil do prostoru mezi planetou a jejími prstenci.

Zkoumání vzniku prstenců

První průlet zatím neprobádanou mezerou širokou 2400 kilometrů by se měl uskutečnit už ve středu 26. dubna, po něm bude následovat přes dvacet dalších.

V uvedený den dle vyjádření NASA zahájí sonda „Grand Finale“, kdy se začne ke druhé největší planetě sluneční soustavy přibližovat jako nikdy předtím. Nakonec má 15. září shořet v Saturnově atmosféře. [celá zpráva]

Foto: NASA

Kresba sondy Cassini u Saturnu

Sonda bude během průletu zkoumat přítomnost ledu a chemické složení prstenců. To by mělo přispět ke znalostem o jejich vzniku. Předmětem zkoumání bude i atmosféra Saturnu a velikost jeho pevného jádra.

Snaha neohrozit případný život na měsících

V polovině září Cassini zanikne v atmosféře Saturnu, aby vyloučila jakoukoli možnost šíření mikrobů zanesených ze Země. Pokud by totiž sonda narazila do některého z měsíců, mohla by kontaminace poškodit možný vývoj tamního mikrobiálního života.

Projekt Cassini, zaměřený na výzkum druhé největší planety obíhající kolem Slunce, jejích prstenců a měsíců, začal v říjnu 1997 vypuštěním dvojsondy Cassini-Huygens. Ta na oběžnou dráhu kolem Saturnu dorazila v roce 2004.

Foto: NASA, Reuters

Ilustrace sondy Cassini u Saturnova měsíce Enceladus

Výzkum Saturnovy soustavy zahájilo v lednu následujícího roku přistání Huygense na Titanu. Z něho aparát přes krátkou životnost poslal na Zemi množství vědeckých poznatků.

K úspěchům mise Cassini patří kromě významných informací o Titanu například i poznatky o existenci vody na dalším měsíci Saturnu – Enceladu. Daný měsíc splňuje podmínky pro existenci života. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Čína chce vyslat sondu pro měsíční vzorky

Čína potvrdila záměr vypustit letos vesmírnou sondu, která by měla přinést vzorky z Měsíce. Podle agentury Reuters to oznámila čínská média, která plán...

Výběr článků

Načítám