Hlavní obsah

Cermat měl výpadek, který zdržel skenování výsledků maturit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) postihl v úterý 11. dubna výpadek systému. Pozdrželo se tak skenování výsledků maturitních písemek z českého jazyka. Informaci televize Prima potvrdil pro ČTK mluvčí Cermatu Jan Pohanka. Výsledky maturit by ale podle něj ohroženy být neměly. Slohovou prací z češtiny v úterý začal jarní termín státních maturit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

Podle mluvčího Cermatu muselo zhruba tři sta škol výsledky maturitních prací naskenovat až ve středu. Jednalo se asi o čtvrtinu výsledků.

„Skutečně to některé školy naskenovaly až dnes (ve středu), ale to je poměrně normální věc, že se skenuje třeba až další den," řekl Pohanka.

Podle něj měl systém technické problémy, nefungovala digitalizace, problém se během dne postupně podařilo napravit. „Nebyl to velký problém, jen se zdržela digitalizace a museli se kvůli tomu ve školách zdržet i komisaři,” uvedl.

Za bezpečné uložení je odpovědný ředitel

Mluvčí si nemyslí, že by úterní výpadek v digitalizaci mohl vést ke znehodnocení výsledků maturit. Za bezpečné uložení dokumentace je podle něj odpovědný vždy ředitel škol. „Nejde zajistit námi nebo ministerstvem, aby to na každé škole bylo nějak pod dohledem v trezorech,” dodal.

Písemné práce z češtiny se budou letos po třech letech opět hodnotit centrálně. V minulých třech letech známkovali slohové práce učitelé na školách, to je ale podle ministerstva méně objektivní.

Písemné zkoušky z ostatních předmětů a didaktické testy se budou konat v prvním květnovém týdnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám