Hlavní obsah

V Austrálii objevili stopy největšího dinosaura na světě

Novinky,

Australským paleontologům se podařil unikátní objev. Nejen, že v odlehlé části severozápadního pobřeží země našli 1,7 metru dlouhou, tedy patrně nejdelší objevenou stopu dinosaura. V dané oblasti navíc identifikovali pozůstatky po 21 druzích těchto prehistorických zvířat. Stop objevili tisíce. Některé z nich jsou až 144 miliónů let staré.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U australského pobřeží objevili 1,7 metru dlouhou stopu dinosauraVideo: Reuters

 
Článek

Tým paleontologů z Queenslandské univerzity a z Univerzity Jamese Cooka zkoumal stopy na 25 kilometrů dlouhém pobřežním pásu mysu James Price Point.

„Jsou větší než cokoli, co se zaznamenalo kdekoli na světě,“ popsal živočichy podle webu televize Sky News vedoucí výzkumu, paleontolog Steve Salisbury.

Troufá si to tvrdit právě kvůli délce jedné objevené stopy sauropoda, která dosahuje velikosti člověka - 1,7 metru. Dosud největší otisk nohy dinosaura se našel loni v mongolské poušti Gobi. Na délku měřil „jen“ 106 centimetrů.

Sauropodi byli čtyřnozí býložravci s dlouhými krky a ocasy, sloupovitými končetinami a obrovskými těly.

Australský jurský park

Výzkum probíhá již šest let. Vědci nalezli pět typů stop dravých dinosaurů, nejméně šest typů otisků býložravých sauropodů s dlouhým krkem, čtyři typy stop býložravých dvounohých ornitopodů a šest typů stop takzvaných obrněných dinosaurů.

„Mohli jsme pozorovat doslova tisíce dinosauřích stop. Nikde jinde na světě se nenašlo na jednom místě tolik druhů, jako 21 ve zdejší oblasti Walmadany, jak ji nazývají domorodci,“ řekl Salisbury agentuře Reuters. Lze proto území považovat za „australský jurský park“.

Na studii se podíleli domorodci

Právě původní obyvatelé sehráli ve výzkumu památek po pravěkých ještěrech stěžejní úlohu. V roce 2008 hrozil oblasti zánik kvůli plánované těžbě zemního plynu.

Jakmile se to dozvěděli domorodí správci místa, spojili se s paleontology, aby stopy prozkoumali. Díky tomuto výzkumu tak lokalitu v roce 2011 vláda vyhlásila národním dědictvím.

Stopy zakrývá příliv

Pobřežní oblast se vyznačuje „svéhlavým“ přílivem a odlivem. Veškeré stopy jsou pozorovatelné jen při odlivu. Badatelům to tedy podstatně znesnadňovalo práci. Stopy jsou vidět jen na krátkou dobu.

Vše se musí dělat rychle, i proto vědcům pomáhaly bezpilotní letouny, které území monitorovaly i pomocí laserových skenerů. Nyní již paleontologové disponují podrobným elektronickým záznamem celého pobřeží, který mohou vyžívat při podrobnějším výzkumu dinosaurů.

Většina dosud známých dinosauřích fosílií z Austrálie se našla na východním pobřeží a pocházela z období před zhruba 115 až 90 milióny let. Tento objev je ale starší. Pochází pravděpodobně z období před 127 a 144 milióny lety, z období křídy.

Dalším úkolem pro vědce je rozluštit, jaké konkrétní druhy dinosaurů se tam vyskytovaly a jak spolu žily.

Objevů okolo pravěkých ještěrů je poslední dobou nemálo. Odborníci se například domnívají, že se na Zemi objevili o 10 miliónů let dříve, než se původně počítalo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám