Hlavní obsah

Do Prahy zavítá nositel loňské Nobelovy ceny Feringa

Právo, Šárka Mrázová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nositel loňské Nobelovy ceny za chemii Ben Feringa přijede příští týden do Prahy. Přednášku pro veřejnost nazvanou „The Art of Building Small” bude mít 29. března od 15 hodin v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB), který sídlí v Praze 6, na Flemingově náměstí.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Držitel Nobelovy ceny za chemii Ben Feringa

Článek

Feringa přijede do české metropole na dvoudenní pracovní setkání věnované molekulárním rotorům. Kromě něj se ho zúčastní i další světoví chemici.

O den později, 30. března, bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí přednášet slavný Michael Bowling o tom, jak umělá inteligence poprvé porazila profesionální pokerové hráče.

Nizozemský chemik Feringa získal loni Nobelovu cenu spolu s Francouzem Jeanem-Pierre Sauvagem a Britem Fraserem Stoddartem za design a výrobu miniaturních strojů o velikosti molekul. [celá zpráva]

Molekulární stroje i umělá inteligence

Konferenci organizují čeští chemici Jiří Kaleta z ÚOCHB a Josef Michl z Coloradské univerzity v USA, který s nobelisty spolupracuje.

„Molekulární stroje jsou stále ještě v úplných počátcích a nečekejte, že si je už brzo budete v supermarketech kupovat. Zatím se pracuje pouze na zcela fundamentálních problémech a použití, jestli jednou bude, se dostaví až po mnoha letech," řekl Michl, který je jedním nejcitovanějších vědců českého původu.

Naopak Michael Bowling z Albertské univerzity v Kanadě je světově proslulým odborníkem na umělou inteligenci. Věnuje se strojovému učení a výpočetní teorii her.

V Kanadě vede univerzitní skupinu počítačového pokeru. Ve spolupráci s českými vědci nedávno vyvinul nový počítačový program, který poprvé porazil profesionální hráče pokeru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám