Hlavní obsah

NASA: Množství ledu v Arktidě je na rekordním zimním minimu

Novinky,

Rozloha mořského ledu v Severním ledovém oceánu vytvořila nový rekord. Jde ale o jeho nedostatek. V zimním období je arktického ledu letos úplně nejméně. Vyplývá to z měření amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Množství ledu v Arktidě je na novém zimním minimuVideo: NASA's Goddard Space Flight Center , Reuters

 
Článek

Podle vědců z USA i Evropy je zmenšování ledové plochy nejen v Arktidě důsledkem dlouhodobé globální změny klimatu, jak připomíná agentura Reuters.

„Nejmenší maximum” za 38 let

Obecně bývá mořského ledu kolem severního pólu nejvíce v měsících únoru a březnu po zimním mrznutí, nejméně pak v září na konci krátkého arktického léta. Loni v září byla tamní ledová plocha dokonce nejméně rozsáhlá od roku 2012. [celá zpráva]

Letošní maximum připadlo na 7. března. Jedná se však o nejnižší prokázané maximum za posledních 38 let, tedy za celou dobu satelitního měření.

K tomuto datu led pokryl oblast 14,42 miliónu kilometrů čtverečních. Je to o 97 tisíc kilometrů čtverečních ledu méně, než bylo předchozí nejnižší maximum z 25. února 2015.

Následuje Antarktidu

Systematické zmenšování ledové plochy v Severním ledovém oceánu patří k nejvýraznějším a nejviditelnějším příznakům klimatických změn.

I proto přišli letos v únoru jistí američtí vědci s poněkud bizarním nápadem na zmrazení oblasti, nicméně příliš proveditelný tento boj s táním ledovců asi nebude. [celá zpráva]

Stejná situace je i okolo jižního pólu. Rozloha ledu v Antarktidě dosáhla pro své letní období rekordního minima před měsícem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám