Hlavní obsah

Chlouba české vědy Mendelova polární stanice slaví 10. výročí

Právo, Vladimír Klepáč

Výkladní skříní české vědy je Mendelova polární stanice, která před deseti lety, přesně 22. února 2007, zahájila provoz na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova.

Foto: Foto archiv Pavla Kaplera

Mendelova polární stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse

Článek

Díky stanici se mohlo už na devadesát vědců pustit do třiceti výzkumných projektů, z nichž mnohé jsou světového významu. Naše věda se tak podílí nejen na odhalování příčin a důsledků globálního oteplování, ale výzkumníci se mohou pochlubit objevy např. v mikrobiologii a paleontologii.

Stanici využívají už odborníci z pětadvaceti vědních oborů. „Dokazujeme, že i tak malá země, jako je Česko, může přinášet z Antarktidy celospolečensky hodnotné výstupy,“ řekl Právu vedoucí stanice Pavel Kapler z brněnské Masarykovy univerzity, která před lety stavbu vybudovala za zhruba 50 miliónů korun.

Foto: Foto archiv Šárky Mašové

K práci vědců patří i odběry vzorků z tuleňů

Mendelova základna je i důmyslnou technickou laboratoří. Vědci na ní pro své kolegy z českých technických univerzit a firem testují nově vyvíjené stroje a stavební materiály. Příkladem toho jsou nejmodernější větrné elektrárny. I díky nim Češi jako první dokázali, že antarktickou základnu lze provozovat pouze s využitím obnovitelných zdrojů energie.

Čeští klimatologové naměřili loni 23. března nový světový rekord: nejvyšší teplotu změřenou v Antarktidě, což bylo plus 17,8 stupně Celsia. Jejich kolegové mikrobiologové popsali desítky nových druhů mikroorganismů, z nichž některé bude zřejmě možné využít v biochemii. Paleontologové zase objevili jako první v Antarktidě zkamenělé houby.

Našli plesiosaura

Perličkou je i jejich nález pozůstatků druhohorního vodního ještěra – plesiosaura. Biologové dokázali, že se bezobratlí živočichové na ledovém kontinentu orientují v terénu s využitím smyslu, který vnímá magnetické pole Země. A to jsou jen střípky z českého polárního výzkumu.

Až budou jednou v budoucnu lehčeji odstranitelné výtvory sprejerů na zdech, bude to možná i díky českým polárníkům. Předloni si vezli na Mendelovu polární stanici 200 kilogramů nátěrových hmot, které pro české firmy testují. Jde o nátěry používané na ošetření zdí budov. Vědci zkoumají jejich odolnost ve vztahu k extrémnímu počasí.

Jen v létě

ČR je zastoupena díky stanici ve všech klíčových antarktických organizacích. Ledový kontinent je nadnárodní území, které může podle mezinárodní dohody sloužit jen vědě a výzkumu. Smlouvu podepsalo 48 států včetně Česka.

„Přestože vědci využívají stanici jen v době antarktického léta, tedy od ledna do března, je pro mnohé světové instituce připomínkou toho, že se s českou vědou musí počítat,“ uzavřel Kapler.

Reklama

Výběr článků

Načítám