Hlavní obsah

Sloni prý spí jen dvě hodiny denně, ze savců nejméně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaborone

Volně žijící sloni afričtí během celého dne spí pouhé dvě hodiny, většinou v noci. S odkazem na studii jihoafrických vědců o tom informoval zpravodajský web BBC. Pokud je to skutečně pravda, znamenalo by to, že sloni spí nejméně ze všech savců.

Foto: Profimedia.cz

Sloni v Botswaně

Článek

Vědci sledovali v Botswaně dva volně žijící slony, aby zjistili více o jejich přirozeném spánkovém režimu. Sloni v zoologických zahradách prospí asi čtyři až šest hodin denně.

Vypadá to, že se jim zdají sny jen každé tři až čtyři dny.
Paul Manger, biolog

Naproti tomu sloni v přírodě spali pouhé dvě hodiny. Někdy však samice slona zůstaly vzhůru i několik dnů v kuse. V tomto čase sloni překonávali velké vzdálenosti. Podle vědců možná prchali před lvy a pytláky.

REM fáze spánku

Do takzvané REM fáze spánku (Rapid eye movement), kterou charakterizují rychlé pohyby očí a sny, se sloni dostali jednou za každé tři až čtyři dny. Spali přitom vleže místo vestoje.

„Sloni spí nejkratší dobu ze všech savců, což souvisí s tím, jak velká mají těla... Vypadá to tak, že se jim zdají sny jen každé tři až čtyři dny. Vezmeme-li v potaz jejich dobrou paměť, musíme se opět zamyslet nad tím, do jaké míry je pravdivá teorie o tom, že REM fáze spánku souvisí s inteligencí,” řekl biolog z jihoafrické univerzity Witwatersrand Paul Manger.

Reklama

Související články

Utajený život medúz

Nezajímaví tvorové ztěžující lidem na dovolené plavání v moři. Organismy tvořené z 97 procent vodou a stojící na konci potravního řetězce, bez většího významu...

Výběr článků

Načítám