„Na Punta Tombo jsme zaznamenali rekordní sezónu, přes milión tučňáků. Je to výjimečné, takové množství jsme jich neviděli již mnoho let,“ uvedl podle AP Herman Müller, ministr cestovního ruchu provincie Chubut v argentinské Patagonii.

„Je to úžasná podívaná, zvlášť když si uvědomíme, že zde máme největší tučňáčí kolonii na světě,“ dodal.

K utvoření největší světové kolonie tohoto jihoamerického druhu nelétavých ptáků přispěla i nezvyklá koncentrace malých ryb, kterými se živí.

Přes polovinu roku stráví na moři

V teplém počasí se ptáci množí ve velkých koloniích v jižní Argentině a Chile. Na sever až k jihozápadní Brazílii migrují mezi březnem a zářím.

Více než polovinu roku tím pádem tráví na moři, kde cestují za potravou. Zpět na svá hnízdiště na břehu se vracejí koncem září se studeným proudem Humboldtovým na pobřeží Chile a Falklandským na pobřeží Argentiny.

Tučňák magellanský obecně hnízdí na pobřeží jižního Chile, v Patagonii, Ohňové zemi, na ostrovech Juana Fernandéze, Falklandách a především na pobřeží Argentiny. Největší kolonii má právě na argentinském poloostrově Punta Tombo.

Bývá vysoký okolo 60 centimetrů a váží 3,5 až pět kilogramů. Má dva černé příčné podkovité pruhy přes krk a prsa. Dožívá se až 25 let. V sezení na vejcích se samice se samcem střídá, ten druhý pak loví potravu.