Hlavní obsah

Odborné vzdělávání potřebuje podporu

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze podpořit odborné vzdělávání vyhlásila Evropská komise v závěru loňského roku Evropský týden odborných dovedností, jehož cílem bylo zvýšit atraktivitu a obraz odborného vzdělávání v členských zemích EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Studentům mohou pomoci zahraniční stáže. Ilustrační foto

Článek

„České odborné vzdělávání má velmi dobrou úroveň. Naráží však ve svém rozvoji na problémy, mezi něž patří například jeho podceňování ze strany uchazečů o středoškolské vzdělávání a jejich rodičů zejména ve vztahu k technickým oborům nebo slabší spolupráce zaměstnavatelů s odbornými školami v porovnání s vyspělými zeměmi,“ uvedl státní tajemník ministerstva školství a tělovýchovy Jindřich Fryč.

70 miliónů Evropanů nemá náležité základní dovednosti a 40 procent zaměstnavatelů nemůže najít zaměstnance s odpovídajícími dovednostmi.

Evropský týden odborných dovedností koresponduje s vyhlášením dokumentu Evropské komise s názvem Nová agenda dovedností pro Evropu, přijatého loni v červnu.

Reaguje na zjištění, že 70 miliónů Evropanů nemá náležité základní dovednosti a 40 procent zaměstnavatelů nemůže najít zaměstnance s odpovídajícími dovednostmi.

Téměř 10 tisíc zahraničních stáží

Jedním z nástrojů pro naplňování cílů Nové agendy dovedností, zejména v oblasti realizace praktických zahraničních stáží, je evropský vzdělávací program Erasmus. Jedná se o pracovní stáže žáků a profesní rozvoj pracovníků, při nichž dochází k prohlubování odborných dovedností.

„V programu Erasmus bylo od roku 2014 vynaloženo téměř dvacet miliónů eur (přes 540 miliónů korun) na podporu takřka 10 tisíc zahraničních mobilit žáků a pracovníků převážně odborných škol a učilišť,“ uvedla ředitelka Domu zahraniční spolupráce Dana Petrova.

Sladit priority vzdělávání

Zlepšit spolupráci škol s firmami a podpořit polytechnické vzdělání mají také krajské akční plány, které se nyní dokončují ve všech krajích České republiky.

Kromě krajů budou své akční plány pro rozvoj vzdělávání tvořit i školy.

„Akční plány mají za cíl sladit priority vzdělávání na školské, krajské a národní úrovni. Modernizace odborného vzdělávání je příležitostí k zajištění souladu odborného vzdělávání s měnící se podobou kvalifikací,“ připomíná Helena Úlovcová, pověřená řízením Národního ústavu pro vzdělávání.

Reklama

Související články

Studentům by pomohl rok mimo

Českým studentům by výrazně pomohl takzvaný rok mimo, tedy celosvětově běžně praktikovaný pojem „year off“, tvrdí studentka Marie Štenglová. Když si mladí lidé...

Výběr článků

Načítám