Hlavní obsah

Studenti po stáži složili „jadernou maturitu“

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet žáků z devíti partnerských škol Skupiny ČEZ se zúčastnilo již osmého ročníku Jaderné maturity v Jaderné elektrárně Dukovany. Žáci ze škol z Brna, Jihlavy, Kladna, Mohelnice, Olomouce, Ostravy a z nedaleké Třebíče měli během třídenní stáže možnost proniknout do života jaderné elektrárny a stát se na chvíli její součástí.

Foto: archiv JE Dukovany

Návštěva atomové elektrárny je pro studenty vždycky zážitkem. Mimo jiné si prohlédli i strojovnu.

Článek

Studenti prošli strojovnu 1. výrobního bloku, nahlédli do skladu použitého paliva nebo si prohlédli pracoviště havarijního štábu a jeden z krytů.

Vyzkoušeli si trenažér

„Velmi jsem se na stáž těšil a očekával jsem od účasti přesně to, co se mi splnilo. Tedy podívat se do jaderné elektrárny a poznat prostředí, zaměstnance a blíže některé pracovní pozice. Nejvíce mě zaujal trenažér, co všechno dokáže simulovat, vypočítat, a taky mě překvapila velikost a propracovanost zařízení na strojovně,“ hodnotí stáž Jan Hort, student z Brna.

Příležitost dostali i kantoři

Absolvovat stáž měli možnost i vyučující z vybraných škol. Jednou z nich byla paní Dagmar Gallistlová, vyučující ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické v Brně. Ta navštívila stáž již poněkolikáté „Mám na starost kariérové poradenství a v rámci této činnosti spolupracuji s firmami, a tedy i se společností ČEZ. Jaderná maturita je vynikající projekt. Motivuje žáky k dalšímu sebevzdělávání a k tomu, že to studium má smysl. Druhá věc je, že se dostanou do prostor, kam by se běžně nedostali,“ říká kantorka.

Studenti se těší na Drábovou

Vědomosti nabité během jaderné maturity si studenti ověřili v závěrečném testu. Nejlépe si vedli studenti Patrik Gašpárek, Jindřich Cvak a Jan Hort. Titul Krále Jaderné maturity si odváží Jan Hort, student Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy z Brna.

Na závěr celé stáže si připravila odbornou prezentaci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Ta je již téměř nedílnou součástí celého programu. Její přednášky jsou velmi oblíbené nejen u studentů, ale rádi se jich účastní také zaměstnanci elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám