Hlavní obsah

Evropská sonda poslala první snímky Marsu

Sonda TGO Evropské vesmírné agentury (ESA) a Ruska, která se minulý měsíc dostala na oběžnou dráhu Marsu, poslala na Zemi první snímky povrchu „rudé planety”. Výzkumníci si pochvalují jejich kvalitu. Sonda se k povrchu Marsu dostala na vzdálenost pouhých 250 kilometrů.

Evropská sonda poslala první snímky Marsu

 
Článek

Ačkoliv sonda započne svoji výzkumnou misi až v příštím roce, odborníci chtěli využít některých jejích přiblížení se k planetě z posledních dnů k otestování jejích nástrojů a pořízení záznamů. Nyní si pochvalují vysokou kvalitu snímků pořízených kamerovým systémem CaSSIS.

TGO byla Marsu nejblíže nad propadlinou Hebe Chasma, proletěla 250 kilometrů nad oblastí.

„Viděli jsme Hebes Chasma v rozlišení 2,8 metru na pixel. To je, jako kdybychom proletěli nad Bernem rychlostí 15 tisíc kilometrů za hodinu a současně pořídili ostré snímky aut v Curychu,“ komentoval úspěch pro BBC vědec Nicolas Thomas ze Švýcarska.

Úspěšný test senzorů

Výzkumníci také úspěšně vyzkoušeli senzory NOMAD a ACS, které budou měřit plyny v atmosféře „rudé planety” a zjišťovat, zda se v něm nevyskytují stopy vodní páry, oxidů dusíku a síry, ale zejména metanu, který byl na Marsu zjištěn už dříve a naznačuje, že by tam mohl existovat mikrobiální život, možná pod povrchem.

Další senzorický nástroj FREND má zjišťovat možný vodík u povrchu planety.

Zakotvení TGO na oběžné dráze Marsu bylo úspěchem, který zastínila ztráta modulu Schiaparelli, jemuž se nepodařilo přistání a který se roztříštil ve vysoké rychlosti o povrch. [celá zpráva]

TGO je první fází společného podniku evropských a ruských výzkumníků. Druhým krokem má být projekt ExoMars, jehož cílem je vyslání robotické sondy na Mars v roce 2021.

MARS

Čtvrtá planeta sluneční soustavy pojmenovaná po římském bohu války.

  • Průměr na rovníku : 6 805 km (zhruba polovina Země)
  • Plocha povrchu: 1,448×108 km2 (zhruba čtvrtina Země)
  • Hmotnost: 6,4185×1023 (zhruba desetina Země)
  • Den na Marsu (Sol): 24 hodin, 39 minut a 35,244 sekund
  • Průměrná teplota na povrchu: -56 °C
  • Přirozené satelity: 2 (Phobos a Deimos)
  • Atmosféra: oxid uhličitý (95,32 %), dusík (2,7 %), argon (1,6 %), kyslík (0,13 %), oxid uhelnatý (0,07 %) a vodní páry (0,03 %) 

Reklama

Výběr článků

Načítám