Hlavní obsah

Tiskárna na ostravské univerzitě umí vytisknout i zuby

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou laboratoř pro takzvanou aditivní výrobu otevřeli v úterý na Fakultě strojní Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě (VŠB-TU). Chloubou tohoto pracoviště, kde se budou moci studenti seznámit s nejnovějšími technologiemi, je tiskárna kovů, která má hodnotu 15 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus

Proděkan strojní fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě Robert Čep ukazuje zubní implantáty vytištěné na 3D tiskárně kovů.

Článek

Škola má stroj půjčený od výrobce, společnosti Renishaw, ale není vyloučeno, že by si ho mohla časem pořídit, například s pomocí evropských dotací.

Využít se dá v celé řadě oblastí, ve stomatologii třeba k výrobě dentálních náhrad, ale i v jiných oblastech zdravotnictví nebo v automobilovém, leteckém či kosmickém průmyslu.

„Přístroj funguje tak, že silikónová lišta rozhrne vrstvu prášku, který se vytvrdí za pomoci laserového paprsku, sjede o stavební výšku níže, a tak pořád dokola. Ta stavební lišta je velmi malá, proto i relativně malá součástka, jako je třeba implantát zubu, trvá řadově několik hodin,“ říká proděkan Fakulty strojní Robert Čep.

Umožnit studentům přístup k nejpokročilejším technologiím je jedním z hlavních cílů univerzity, a právě proto si škola stroj zapůjčila.

Tisknout lze pomocí jakýchkoliv kovových prášků, ať už jde o slitiny titanu, hliníku, mědi nebo třeba oceli či zlata. „Velký potenciál může tento stroj mít i při tisku drahých kovů nebo materiálů, které se těžko obrábí, jako je třeba titan,“ dodal Čep.

„Fakulta plánuje v následujícím akademickém roce zavést nový předmět určený studentům navazujícího magisterského a doktorského studia. Již nyní však vyzývá zvídavé studenty, kteří mají o technologii zájem, aby laboratoř kontaktovali. Spolupráci nabízí i firmám, které mají potenciální zájem a přemýšlejí o využití výroby prototypů 3D tiskem kovů,“ říká mluvčí VŠB-TU Petra Halíková.

„Spolupráce povede napříč celou univerzitou, jelikož jsou s 3D tiskem kovových prototypů spojeny i další navazující technologické procesy. Jmenovitě se jedná o nové možnosti v konstruování, pevnostní analýzy, mechanické testování, obrábění, dokončovací metody, povrchové úpravy, kontrolu a měření. Další cestou, kterou bychom se chtěli vydat, je i vývoj a testování vlastních kovových prášků,“ doplnil děkan strojní fakulty Ivo Hlavatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám