Hlavní obsah

Máme lék na virus HIV, hlásí izraelští vědci

Izraelští vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě zřejmě vyvinuli přípravek umožňující léčbu pacientů nakažených virem HIV. Převratnost léku nazvaného Gammora spočívá v jeho schopnosti zničit buňky viru HIV jednou provždy bez dalších vedlejších účinků pro tělo. Informoval o tom server Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Experimentální lék se nyní testuje v Kaplanově lékařském středisku ve městě Rechovot. Výzkumníci jej aplikovali do zkumavek obsahujících krev pacientů tamní nemocnice s onemocněním AIDS. Laboratorní výsledky prokázaly, že gammora dokáže zlikvidovat virus HIV až v 97 procentech případů během pouhých osmi dnů.

Objev by mohl znamenat naději pro více než 40 miliónů lidí po celém světě trpících onemocněním AIDS. V České republice jsou podle dostupných údajů v současné době téměř tři tisíce lidí nakažených virem HIV.

Jednou provždy vyléčeno

Aktivní látkou přípravku, který vyvinul profesor Abraham Loyter s kolegou Asafem  Friedlerem, je peptid (organická sloučenina různých aminokyselin – pozn. red.) umožňující viru HIV, aby se při vstupu do buňky bílých krvinek, které napadá, nakopíroval. Namísto jedné či dvou kopií DNA viru HIV se jich tak do infikované buňky dostane hned několik, což způsobí, že se buňka rozpadne a virus se tak už dál nemůže množit.

„Je vyloučeno, aby se virus jednoho dne znovu vrátil. Veškeré buňky obsahující virus budou během léčby zničeny,” vysvětlil Loyter.

Dosavadní léčba viru HIV obsahuje směsici léků, které sice v těle infekci zpomalují, pacienta ale nikdy zcela nevyléčí. Díky léku Gammora už by ale onemocnění AIDS nemuselo být smrtelné. Výroby léku se ujme farmaceutická společnost Zion Pharmaceuticals. Její zástupci ovšem připomínají, že ke schválení přípravku vede ještě velmi dlouhá cesta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám