Hlavní obsah

Výstava dětských prací přiblíží vědu, která léčí

Novinky,

Ve výzkumném centru NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni byla v pátek zahájena výstava dětských kreseb zaslaných do soutěže „Věda, která léčí“. Sešlo se celkem 1621 prací z 63 škol. Vybraná díla přiblíží na dvaceti panelech představu dětí o vědě. Výstava zároveň v mírně odlišné podobě probíhá i ve Fakultní nemocnici Plzeň. Soutěž vyhlásilo hnutí Na vlastních nohou – Stonožka v rámci společného projektu s FN Plzeň a Fakultou aplikovaných věd ZČU.

Foto: ZČU - Kateřina Modrá

Výstava s názvem Věda, která léčí.

Článek

Projekt „Věda, která léčí“ vznikl letos na jaře. Jeho hlavním cílem je pomoc nemocným dětem. Vědci z Fakulty aplikovaných věd společně s lékaři spolupracují na vývoji aplikace, která bude napomáhat v diagnostice, léčbě a výzkumu Crohnovy choroby, chronického zánětlivého onemocnění různých částí trávicího traktu.

Výzkum finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které zmíněnou výtvarnou soutěž uspořádalo.

Interaktivní hry v laboratoři

„Pro vítěze chystáme speciální exkurzi do našeho výzkumného centra NTIS, kde se budou moci interaktivní formou seznámit s unikátními laboratořemi a pracovišti. Čekají na ně hry ovládané mozkovými vlnami, holografická laboratoř, virtuální realita, digitální pískoviště, 3D omalovánky, laboratoř pro přípravu nové generace inteligentních materiálů, ukázky plazmatu, nástroje pro modelování a simulaci genetických sítí či robotičtí artisté,“ představuje děkan fakulty Miroslav Lávička.

Foto: ZČU - Kateřina Modrá

Rektor ZČU Miroslav Holeček při zahájení výstavy

Vítězné práce ve čtyřech věkových kategoriích vybrali prezidentka hnutí Běla Gran Jensen, kardinál Dominik Duka, ředitel FN Plzeň Václav Šimánek, rektor ZČU Miroslav Holeček, děkan Fakulty aplikovaných věd ZČU Miroslav Lávička, přednosta Dětské kliniky FN Plzeň Josef Sýkora a advokát Jaroslav Svejkovský. Předání cen vítězům proběhne 2. prosince v Arcibiskupském paláci v Praze po každoroční Stonožkové mši.

Na ZČU mohou lidé výstavu navštívit od 7. října do 11. listopadu ve výzkumném centru NTIS a od 14. listopadu do 16. prosince v Univerzitní knihovně ZČU. Oba výstavní prostory se nacházejí v univerzitním kampusu na Borech. V období od 19. ledna do 10. března 2017 bude výstava zdobit prostory Galerie Paletka v Husově ulici.

„Možná bychom časem na některém z obrázků našli cestu, kudy se budou vědci v budoucnu ubírat,“ dodal k výstavě ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám