Hlavní obsah

Strážci poznání - interaktivní hra přibližuje dětem vědu

Novinky,

Na půdě muzea vědy Pevnost poznání, spadajícího pod Univerzitu Palackého v Olomouci, vznikla komiksová hra Strážci poznání. Děti se díky ní seznámí nejen s novým vědeckým týmem superhrdinů, ale také s výzkumem na zmíněné škole. Součástí populárně-naučného projektu ve vizuálním provedení animátorky Jany Růžičkové je i dramatický kroužek, který z malých tvůrců učiní autory a herce divadelní verze Strážců poznání.

Foto: Univerzita Palackého - Ondřej Čížek

Omalovánka Strážců poznání

Článek

„Komiks dokáže nést mnohovrstevné sdělení včetně komplexního příběhu, emocí a ponaučení mnohdy lépe než většina jiných formátů, obzvláště pro mladší věkové skupiny. Plánujeme také komiksy pro starší teenagery i mnohem temnější variantu pro dospělé. Strážci pro nás budou jedním z prostředků vědecké osvěty i popularizace vědy na naší univerzitě,“ přibližuje programový ředitel Pevnosti poznání Jakub Ráliš dlouhodobý projekt, který by měl později zasáhnout i další média.

Interaktivní hra má podobu dvacetistránkového průvodce a obsahuje sérii úkolů, které rozvíjejí příběh Strážců poznání, zároveň se ale všechny logické hádanky a kvízy přirozeně vážou k expozicím muzea vědy.

Autorku inspirovalo studium zoologie

Děti se mohou těšit na pětičlennou skupinu, do níž patří moudrá sova Woobi, geniální kočka Felis, vynalézavá krysa Rody, mocný čolek Tritus a nebojácná liška Eli.

Každý představuje danou expozici muzea. Za jejich vizuálním zpracováním stojí mladá výtvarnice a doktorandka na katedře zoologie Jana Růžičková.

Foto: Univerzita Palackého - Ondřej Čížek

„Studium zoologie je pro mě nevyčerpatelnou studnicí inspirace, ať už jde o zážitky z terénu, anebo jen krajinu viděnou někde na exkurzi,“ říká Jana Růžičková.

„Když například honíte po lese střevlíka s vysílačkou, vytahujete ptáky ze sítí nebo se uprostřed noci brodíte rybníkem a UV baterkou hledáte spící vážky, máte vždy silné nutkání takové situace napasovat do komiksu. Ačkoli jsou Strážci poznání teprve na svém počátku, myslím, že zoologické znalosti a zážitky mi při jejich tvorbě poslouží víc než dobře,“ doplňuje.

Cesta za poznáním se nevztahuje pouze k bohatému komiksovému průvodci, děti si v Pevnosti poznání (17. listopadu 7, areál Korunní pevnůstky, Olomouc) mohou zdarma vyzvednout omalovánku, zakoupit komiksový plakát, tričko, batoh anebo se nechat vyfotit u foto stěny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám